Zákonné pojištění

• (neregistrovaný)

14. 12. 2005 12:27

Dobrý den,
    firma nemá v pracovním poměru ani jednoho zaměstnance, první nástup do PP bude dnem 2.1.2006, v průběhu 3. a 4. čtvrtletí měla jen několik dohod o provedení práce.
    Zákonné pojištění se počítá z vyměřovacího základu pro SP, ten žádný tedy nebyl.
    Teď jsem však narazila na informaci, že pokud má firma jen DPP, platí alespoň min. pojistné ve výši 100,- Kč/čtvrtletí.
    Měla jsem tedy odvést do 30.7.2005 100,- Kč, do 30.10.2005 100,- Kč?
    A co budu dělat dále, když už žádná DPP nebude, odvedu pak tedy do 30.4.2006 2x vypočítané promile z vyměřovacího základu pro SP za prvního zaměstance?
    Děkuj

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 12. 2005 13:10

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Zákonné pojištění
      z dohod se může platit v případě úrazu pracovního bolestné jak jsem se informovala na pojišťovně,takže tam asi nějaké bude, jinak máte pravdu s tím že do 304.06 2x zaplatíte..

• 15. 12. 2005 11:35

Jarda (neregistrovaný)

Re: Zákonné pojištění
      Podle mě povinnost vzniká dnem vzniku prvního pracovněprávního vztahu u zaměstnavatele. Výpočet se provádí ze základu, který je shodný s vyměřovacím základem pojistného na soc. zabezpečení za uplynuté čtvrtletí a DPP nezakládá povinnost platit soc. zabezpečení. Domnívám se, že u DPP se zák. pojištění neplatí neboť se neplatí ani pojistné na soc.zab. Ověřte si telefonicky přímo na Kooperativě. Po nástupu zaměstnanců do HPP se musí zaměstnavatel přihlásit u Kooperativy a první platba by měla být ve výši 100 Kč (což je minimálka), protože to nemáte z čeho počítat. Jak jsem uvedl počítá se ze základu předchozího čtvrtletí.
      Přiklad: od června jsem zaměstnal dva zaměstnance a v červenci jsem musel zaplatit 2x:
      1) Kč 100 ještě za 2.kv. (červen) - minimálku
      2) za 3.kv. z vyměřovacího základu za měsíc červen a protože částka byla menší než Kč 100 tak jsem zaplatil opět 100 Kč jako minimálku.
      Jinak se podívejte na www Kooperativy

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).