Re: Zákonné pojištění
Podle mě povinnost vzniká dnem vzniku prvního pracovněprávního vztahu u zaměstnavatele. Výpočet se provádí ze základu, který je shodný s vyměřovacím základem pojistného na soc. zabezpečení za uplynuté čtvrtletí a DPP nezakládá povinnost platit soc. zabezpečení. Domnívám se, že u DPP se zák. pojištění neplatí neboť se neplatí ani pojistné na soc.zab. Ověřte si telefonicky přímo na Kooperativě. Po nástupu zaměstnanců do HPP se musí zaměstnavatel přihlásit u Kooperativy a první platba by měla být ve výši 100 Kč (což je minimálka), protože to nemáte z čeho počítat. Jak jsem uvedl počítá se ze základu předchozího čtvrtletí.
Přiklad: od června jsem zaměstnal dva zaměstnance a v červenci jsem musel zaplatit 2x:
1) Kč 100 ještě za 2.kv. (červen) - minimálku
2) za 3.kv. z vyměřovacího základu za měsíc červen a protože částka byla menší než Kč 100 tak jsem zaplatil opět 100 Kč jako minimálku.
Jinak se podívejte na www Kooperativy
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 12. 2005 12:27
Dobrý den,
firma nemá v pracovním poměru ani jednoho zaměstnance, první nástup do PP bude dnem 2.1.2006, v průběhu 3. a 4. čtvrtletí měla jen několik dohod o provedení práce.
Zákonné pojištění se počítá z vyměřovacího základu pro SP, ten žádný tedy nebyl.
Teď jsem však narazila na informaci, že pokud má firma jen DPP, platí alespoň min. pojistné ve výši 100,- Kč/čtvrtletí.
Měla jsem tedy odvést do 30.7.2005 100,- Kč, do 30.10.2005 100,- Kč?
A co budu dělat dále, když už žádná DPP nebude, odvedu pak tedy do 30.4.2006 2x vypočítané promile z vyměřovacího základu pro SP za prvního zaměstance?
Děkuj