Pokusím se tedy ještě znovu.
Náš zaměstnanec byl nemocný od 1/2 listopadu 2018, do PP nastoupil na začátku listopadu 2018. Na začátku května 2019 jsme mu odeslali výpověď ve zkušební době, kterou jsme zaslali na doručenku, tudíž je platná datem podpisu převzetí - tj. 10.5.2019. Ukončení nemoci nám přišlo až po odeslání výpovědi zaměstnanci, kdy nemoc byla ukončena k 30.4.2019. Pro mě to znamená, že ještě do 10.5.2019 - datum výpovědi se mu počítá mzda ač po ukončení nemoci již nenastoupil do práce. Státní svátek byl 1.8. a 8.5. a můj dotaz zní, zda jsem mu povinna i přesto, že již nebyl v práci (po ukončení nemoci již do práce nenastoupil) vyplatit tyto dva dny svátku?
děkuji
Takovou práci byste měla dělat až si alespoň pročtete zákoník práce a zjistíte, co je zkušební doba, zrušení ve zkušební době, co je výpověď a co na sebe ze zákona váže. Protože pokud jste zaměstnanci odeslali výpověď, tak to v době nemoci nemůžete , takže jako kdybyste neudělali nic. Pročtěte si, za jakých podmínek lze dát výpověď a také něco o zkušební době. Myslím, že zaměstnanec si vás pěkně vychutná.
Napsala jsem výpověď, ale rozvázali jsme s ním pracovní poměr ve zkušební době, na což máme právo i v době nemoci, pokud to není v prvních 14 dnech. Rozvázání je platné, je psané i právníkem, tak myslím, že ten ví co napsal dle zákoníku práce, a vskutku já celý neznám, a proto se tu táži.
Děkuji
Pokud jste mu poslali výpověď, pak je neplatná, protože v době nemoci výpověď dát nemůžete. Pracovní poměr tedy trvá.
Ptáte se na svátky - pokud PP neskončil, budete je platit. Jak evidujete v docházce dobu od 1.5. do 10.5., tedy do doby, kdy se Vy domníváte, že PP skončil?
Jinak souhlasím s reakcí III.
Táži se zde, neboť je to speciální dotaz, který se neděje každý den a nečekala jsem takovéhle reakce. Možná se pouze špatně vyjadřuji. Zaměstnaneci jsme dali výpověď ve zkušební době, na což máme právo, a to i při nemoci, neboť výpověď se nesmí dát pouze v prvních 14 dnech a toto jsme samozřejmě řešili s právníkem. Ale můj dotaz je ohledně svátků, kdy jsme následně po zaslání výpovědi ve zkušební době obdrželi jeho ukončení nemoci - do práce nenastoupil, ale výpověď si on převzal a podepsal s datem 10.5.2019. Jsou zde dva svátky a můj dotaz je stále stejný musím mu tyto dva svátky proplatit.
Děkuji za kladné odpovědi
Proč stále používáte slovo "výpověď" ? Dle jakého §, když píšete, že na to máte ve zkušební době právo ? Výpověď můžete dát jen ze zákonných důvodů. Ve zkušební době můžete naopak pracovní poměr zrušit, kromě prvních 14 dní trvání nemoci, bez uvedení důvodu. Pokud jste dali ve zkušební době výpověď, tak od prvního dne měsíce následujícího po doručení výpovědi, běží 2 měsíce výpovědní doba. Takže pokud převzal 10.5. , tak od 1.6. běží výpovědní doba a pracovní poměr skončí (pokud jak napsala Aion výše neprohlásí, že na pokračování PP trvá) a pracovní poměr skončí 31.7.2019.
Já jsem o nějakém prohlášení nic nepsala. Takové prohlášení má souvislost s ev. návratem a hlavně s náhradou mzdy za dobu, kdy zaměstnavatel nepřiděloval práci. Je řada zaměstnanců, kteří se soudí, ale vrátit se nechtějí. Ať zaměstnanec postupuje, jak postupuje, PP skončí a pak záleží na soudu.
Takže to shrnu. Dlouho marodil, stále trvala zkušební doba, vy jste mu na doručenku zaslali zrušení ve zkušební době, to převzal 10.5., čili tím dnem poměr skončil. On ale byl uschopněný koncem dubna a do skončení poměru do práce nechodil, čili mu evidujete neomluvenou absenci. Je to tak? Podle mého názoru byste mu náhradu za ty 2 svátky měli zaplatit, anebo by měl dostat část své mzdy za tyto dny (pokud tedy ty svátky padly na jeho pracovní dny a normálně by mu bývala směna odpadla kvůli svátku a měl by ten den zaplacený jako svátek anebo by se mu mzda pro svátek nekrátila). Sice je to nespravedlivé, když vlastně měl celou dobu od ukončení nemoci do ukončení poměru neomluvenou absenci, ale o svátcích tu neomluvenou absenci neměl.
A naopak musí mu být sraženo ZP 13,5% z poměrné části minimální mzdy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
10. 6. 2019 20:51
Dobrý den,
prosím znovu o radu zkušenou mzdovou účetní. Neboť si s tím nevím rady.
Náš zaměstnanec byl od listopadu nemocný až do konce dubna 2019, což nám ohlásil až 8.5. a neboť byl stále ve zkušební době rozvázali jsme s ním PP, a to tak, že výpověď byla platná datem doručení, neboť se se zaměstnancem bylo složité dohodnout. Ukončení je podepsáno k datu 10.5. 2019.
Jsem povinna mu vyplatit 2 svátky v měsíci květen, když po nemoci nenastoupil do práce a ukončení nemoci se k nám dostalo až 8.5.????
předem moc děkuji za odpověď
Johanka