Než se vám ozve paní Jasná, tak vám stručně napíšu já.
Odstupné vyplácí zaměstnavatel v případech, kdy dá on výpověď vám, a ještě jenom z některých zákonem daných důvodů.
§ 67 ZP.
Ve vašem případě budete dávat výpověď vy. Případně se domluvíte se zaměstnavatelem na dohodě a skončíte dohodnutým dnem. Na úřad práce se přihlásit můžete. Možná vám najdou nějakou práci z domova nebo něco časově flexibilního, u čeho budete péči o maminku zvládat.
Na čas (max. 3 měsíce) by vám mohlo pomoci dlouhodobé ošetřovné, abyste nemusela dávat výpověď. O tom toho moc nevím, zkuste OSSZ.
Přeji hodně sil.
dobrý den, právě že jsem v kalkulačce zkoušela vypočítat výši podpory a jsou tam různé varianty a když jsem dala výpověd ze závažných důvodů tak mě tam naběhlo odstupné, a pak jsem někde na netu dohledala že je nárok i v případě kdy dáváte výpověď sama, že to už lidi i vysoudili, tak nevím. jinak děkuji za informaci
Můžete dát odkaz, kde jste na internetu našla, že zaměstnanci náleží odstupné, pokud dá výpověď sám?
Nepletete si výši podpory v nezaměstnanosti, dá-li zaměstnanec výpověď z vážných důvodů nebo bez nich?
Chtělo by to spisovou značku nebo aspoň který soud takové odstupné přiznal.
A neříkali to v televizi?
https://www.penize.cz/podpora-v-nezamestnanosti/402602-vypocet-podpory-v-nezamestnanosti-2019-kolik-a-pro-koho#podpora-v-nezamestnanosti tady jsem si orentačně počítala výši podpory a automaticky tam naskakovalo odstupné, a na netu jsem našla že jsou i případy kdy to lidi vysoudili tak to asi jde ale záleží asi na okolnostech, paragrafy mluví o něčem jiným, tak jsem z toho byla taky taková zmatená, a výpověd z mé strany z vážných důvodů že se potřebuji víc starat o maminku tam je nárokovatelné odstupné od zaměstnavatele?
To není kalkulačka, která tam uvede nebo neuvede odstupné podle zvolené varianty ukončení. V té kalkulačce zůstávají vyplněné 3 měsíce odstupného, ať zvolíte jakoukoli variantu ukončení - a je na Vás, abyste to vynulovala (anebo naopak třeba počet měsíců odstupného zvýšila - např. kdyby dal zaměstnavatel zaměstnanci výpověď z organizačních důvodů a smluvili by si třeba 5ti měsíční odstupné). To je kalkulačka, ve které máte vyplnit údaje a ona Vám vypočítá podporu v nezaměstnanosti (jestli počítá správně jsem nekontrolovala). Každopádně pokud potřebujete skončit Vy, tak ať už se se zaměstnavatele dohodnete na nějakém dni ukončení nebo dáte výpověď a poběží nejprve výpovědní doba a pak teprve poměr skončí, odstupné nenáleží. Pokud takto poměr skončí bez vážných důvodů, je podpora krácená (nižší procenta), pokud zaměstnanec končí proto, že k tomu má vážné důvody (tj. špatné zdraví, péči o nemocného rodiče, péči o o malé dítě apod., což je nejlepší přímo v té dohodě nebo výpovědi uvést), ÚP k tomu přihlédne a podporu nekrátí.
Nevím, co jste na netu četla, ale zcela určitě jste to špatně chápala - pokud by šlo o stejný případ jako u Vás, odstupné fakt nenáleží a nevěřím tomu, že někdo vysoudil odstupné, když sám ukončil poměr proto, že potřebuje zůstat doma s nemocným příbuzným.
Mě tam zmátlo že v té kalkulačce se to automaticky nabízí, bylo mě to divný. Děkuji za vysvětlení. Takže když to shrnu: 1-dám výpověď dohodou ze závažných důvodů (starám se o mamku, je to na UP) a dohodneme den, např. vyberu dovolenou a k poslednímu dni odejdu, na UP mě podporu nekrátí protože jsem na UP vedena že se starám o maminku, 2-dám výpověď ze závažných důvodů a nedohodneme se na datu výpovědi běží dvouměsíční výpovědní lhůta? UP opět nekrátí z důvodu starosti o maminku II. stupně a je podpora vyplácena podle standardních podmínek. Pochopila jsem to dobře? Děkuji
Bude se jednat o výpověď z HPP nebo budete mít dohodu se zaměstnavatelem? Pletete dvě věci dohromady.....
Výpověď - běží Vám výpovědní lhůta 2 měsíce od prvního dne následujícího měsíce, kdy byla výpověď podána.
Dohoda - HPP končí dnem, na kterém se se zaměstnavatelem dohodnete.
V žádném z těchto dvou případů nemáte nárok na odstupné.
Přesněji:
1)Pokusíte se se zaměstnavatelem dohodnout na ukončení nějakým dnem. Dohodnete se a sepíšete dohodu: zaměstnanec tenaten a zaměstnavatel tenaten se dohodli na ukončení pracovního poměru dnem .... Důvod: péče o nemocnou matku zaměstnance.
Dohodnutým dnem pracovní poměr skončí. Buď na základě dohody se zaměstnavatelem vyberete předtím dovolenou, která Vám vznikne (nebo Vám ji zaměstnavatel přikáže vyčerpat) , nebo Vám bude proplacena při skončení poměru.
Podpora krácena nebude.
2) Nedohodnete se na ukončení. Předáte tedy zaměstnavateli svoji výpověď: Podávám výpověď z pracovního poměru. Důvod - péče o nemocnou matku. Necháte si potvrdit datum převzetí této výpovědi. Výpovědní doba začne běžet od prvního dne měsíce, který následuje po měsíci, kdy zaměstnavatel Vaši výpověď převzal. Výpovědní doba je dle zákona 2 měsíce, pokud není dohodnutá delší. Např. předáte mu ji v červnu, výpovědní doba začne běžet od 1.7. a Váš poměr při dvouměsíční výpovědní době skončí 31.8. Do té doby budete normálně pracovat, mít dovolenou, nemocenskou... zkrátka stále budete zaměstnancem. Dovolenou buď vyčerpáte nebo Vám bude proplacená. Podpora krácená nebude.
1)ano to mám v úmyslu, domluvit se na konkrétním datum, varianta že mě nechá vybrat zbytek dovolené a skončím, nebo nenechá a proplatí, jak píšete důvod péče o matku, (nevím zda budou chtít nějak doložit, ale to není problém)
2)i s tou to variantou počítám, že výpověď naběhne dvouměsíční.
a v obou variantách krácena podpora nebude z důvodu péče o matku v závislosti ve II. skupině to je jasný, jenom záleží na způsobu ukončení poměru, třetí je že mě ji dají sami pro např. nadbytečnost a bude ještě odstupné a dva měsíce jsem na pracáku jenom evidovaná bez podpory :) moc děkuji za odpověď
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 6. 2019 13:07
Dobrý den, prosím paní Jasnou zda by mě mohla poradit v záležitosti odstupného při výpovědi ze strany zaměstnance a to ze závažného důvodu, tj. péče o osobu závislou na jiné pomoci ve stupni II. Zkrátka starám se o mamku která má stupeň II. už druhý rok, chodím do práce na plný úvazek ale mamka to doma nezvládá a tak uvažuji že bych odešla z práce, šla na pracák a zjišťuji jak to udělat abych neuškodila sama sobě. Zda se dá nárokovat odstupné u zaměstnavatele a v jaké výši a jak se to chová na pracáku. Děkuji Martina