Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 6. 2019 12:39
Dobrý den, prosím moc o radu - kde je přesně v zákoně o rezervách uvedeno, že se nemohou tvořit opravné položky mezi spojenými osobami? Četla jsem ho několikrát a pořád to tam nikde nevidím a ani mi to nevyplývá. Máme dvě firmy - jednu vlastní akcionář, který má nadpoloviční většinu akcií, a ten pán má ještě jednu firmu a tam je prokurista. Takže podle mě to jsou spojené osoby a potřebovala bych tam řešit jednu poměrně velkou pohledávku, která je k 31.12.2018 32 měsíců po splatnosti.
A ještě bych poprosila - je možné podat dodatečné daňové přiznání za rok 2016 a 2017 pouze na opravné položky, které bych účtovala na 426 ale v roce 2018 - v těch dvou letech jsme měli zisk a dodatečným bychom se bohužel dostali do ztráty - může se ta ztráta potom uplatnit v dalších letech? daň nám fyzicky fú nevrátí - to už jsem zjistila, ale nikdo mi není schopen říci, jestli je to podání vůbec možné a jestli bychom si mohli tu ztrátu uplatnit. Moc děkuji za Váš čas .