Nikde. Nesmí pracovat a vydělávat na základě toho pracovního vztahu, na základě kterého pobírá PPM. Pokud přitom uzavře jiný pracovní vztah (u téhož zaměstnavatele ho může uzavřít pouze pokud bude na jinou práci), tak je to z tohoto hlediska v pořádku, i když pobírá PPM a je dokonce ještě v šestinedělí (samozřejmě také záleží na tom, co na tu práci řekne závodní doktor).
Prosím odkaz na judikát? Jinak - v žádném zákoně se nic nepraví o tom, že žena nesmí v šestinedělí uzavřít pracovněprávní vztah a že nesmí v šestinedělí pracovat. Samozřejmě ne práci, kterou nesmí konat atd atd.
No právě.
Psala jsem o judikatuře, nikoliv o judikátech.
Pořád se ptáte na čísla judikátů, vy asi přístup k judikatuře zaplacený nemáte, co?
Jen na okraj - jiný výklad právních norem se upřednostňoval v 90. letech, jiný nyní, a to i přesto, že se v příslušné právní úpravě nezměnilo ani slovo.
A k dotazu - odpovědnost za zaměstnání zaměstnankyně v šestinedělí nenese PLS, ale zaměstnavatel.
Nejsem právnička, ani personalistka. Mám práce nad hlavu jako mzdovka, musím sledovat zákony a změny zákonů, které se týkají mezd, ale sledovat měnící se judikaturu z pracovněprávní oblasti fakt už není v mých silách. Nic takového zaplaceno nemám. V tomto dotaze vycházím z toho, že toto žádný zákon, ani nařízení nezakazuje, ani nepřikazuje, že může pracovat, ale jen omezeně apod. A také jsem se za ta léta praxe setkala s mnoha takto uzavřenými smlouvami, kdy ta matka byla v pracovním poměru na MD a pobírala PPM (ať již tu druhou smlouvu nebo dohodu uzavřela po nástupu na MD, i v šestinedělí, anebo ji už v době nástupu na MD uzavřenou měla od dřívějška) a nikdy s tím žádný úřad, žádná kontrola neměla problém. Pokud jsou dodržené všechny podmínky, tak přece není možný jiný výklad.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
1. 7. 2019 15:44
Dobré odpoledne, žena cca měsíc po porodu si se zaměstnavatelem domlouvá práci na základě DPP - činnost bude jiná než její HPP, ze kterého jí běží mateřská. Kde prosím najdu bližší info o tom, že DPP je možné uzavřít, ale až po uplynutí 6tinedělí. Díky moc