Zaměstnanec nedodal lístek na peníze, PP ukončen

• (neregistrovaný)

12. 7. 2019 8:17

Dobrý den, opět prosím o radu. Mám pocit, že se teď s těmi problematickými zaměstnanci roztrhl pytel. Až doposud jsme toto nikdy nemuseli řešit: Zaměstnanec (v minulosti nějaké drobné problémy s ním již byly) podal v dubnu výpověď, 11.6. donesl neschopenku. Nedodal ani lístek na peníze po 14 dnech, ani lístek na peníze k 30.6. Pro zápočtový list se dostavil 30.6. a slíbil, že oboje dodá. Nedodal. Několikrát jsem mu volala i posílala dopis, ve kterém jsem upozornila, že nedodal lístky na peníze. Jeho odpověď byla, že nemá čas.
    Postupuji správně, když mu neposkytnu náhradu PN? Nejsem si jistá, zda ta neschopenka nebyla ukončena už po pár dnech. Z těch telefonátů mám pocit, že už někde pracuje. Jestli oficiálně nebo na černo nevím.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 7. 2019 8:39

jasná. (neregistrovaný)

Pokud vám nedodal nemocenský lístek č. 4, tak bych náhradu v době nemoci zatím neproplácela. Kontaktovala bych OSSZ s dotazem, zda nemoc nadále trvá. Také je možno zkusit kontaktovat lékaře s dotazem, i když tam ne vždy člověk uspěje....

• 12. 7. 2019 10:19

pko (neregistrovaný)

Děkuji. Zkusím ještě tu sociálku. S doktorem je to takové zajímavé. Tento doktor je 30 km od bydliště tohoto zaměstnance. Měsíc před tím měl zaměstnanec neschopenku vystavenou jeho ošetřujícím lékařem v místě bydliště.
      Zřejmě se musí jednat o excelentního lékaře. Naši zaměstnanci neváhají a i přes právě propuklou náhlou nemoc k němu dojíždí oněch 30 km a přivezou si neschopenku vždy s vycházkami 13 - 19 h (začalo to jedním zaměstnancem a lavinově se to šíří dál). Vůbec bych se nedivila, kdyby jim vystavil i těhotenskou průkazku (jde samé mladé muže).
      Když tak o tom přemýšlím, tak asi neproplatím a nebudu po ničem pátrat. Pro výstrahu těm případným dalším bez lístků na peníze.
      Děkuji a hezký den.

• 12. 7. 2019 10:49

Lenka F. (neregistrovaný)

Já bych asi postupovala takto: U OSSZ bych zkusila zjistit dobu trvání nemoci - pro účely ELDP.
      Náhradu bych ale proplatila až po předložení lístku na peníze, takto jsme postupovali vždy i před lety.

My jsme měli trochu podobný případ, zaměstnanec dlouhodobě nemocný, ale poslední lístek na peníze jsem od něj viděla 14 dní po začátku nemoci, potom už ne. Do telefonu mi řekl, že si je sám nosí na OSSZ (bydlí pár metrů od OSSZ, k nám do sídla firmy to má 30 km). Slíbil mi dělat kopie, ty ale nikdy nedodal. Po 180 dnech přišlo z OSSZ oznámení o dosavadní délce vyčerpané podpůrčí doby, alespoň jsem měla zprávu, že skutečně marodí. Před ukončením PN se ale ozval, že by chtěl ukončit prac. poměr dohodou, s čímž vedení firmy souhlasilo. Přijel tedy v den ukončení PN s příslušným dílem neschopenky a v ten samý den byla uzavřena dohoda o skončení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).