Dobrý den, souhlasím s tím, že zaokrouhlování dle zákona o DPH je BLBOST. Od okamžiku, kdy se DPH "narodilo" se zaokrouhlování řeší neustále. Zřejmě jsou autoři Blbci.
Když fakturu vystavuji, často ani nevím, jakým způsobem bude hrazena. A i když vím, tak si to zákazník dost často rozmyslí a je to stejně jinak. A s dobírkou je to taky divné, protože dobírka může být placena odběratelem hotově, ale někdy platí přepravci kartou - tedy může hradit i haléře. Kdyby se nezrušily desetníky a vznikly by i haléře, tak by to vyšlo asi stát laciněji, protože třicet let platit partu odborníků na zaokrouhlení je fakt trestuhodné. Nejděsivější na tom je, že se tím zabývají účetní, kterým to může být úplně ukradený (včetně mě).
To záleží na softwaru, můj třeba umožňuje vypnout zaokrouhlování globálně, ale u konkrétního odběratele, který platí jen hotově, můžu nastavit zaokrouhlování. Zbytečně zase na MF vymysleli problém, ale to je u nich normální. Prostě proč to dělat jednoduše, když to jde složitě ;-).
náš účetní dodavatel o tom v dubnu taky nechtěl ani slyšet, že i ten příklad,co jsem jim poslala od Běhounka, je špatně.
a až minulý týden jsem si všimla, že v aktualizaci už přidali změny... holt jim to trošku dýl trvalo, ale je to.
u mě je taky problém s tím, že někdo u nás platí hotově, někdo převodem, ale taky si to někdo rozmyslí a zaplatí naopak, než dosud normálně platil. takže taky nevím nikdy vlastně dopředu, jestli vystavit nezaokrouhlenou fakturu (když platí převodem) nebo zaokrouhlit bez DPH (když platí hotově). tak vystavuju všechno zaokrouhlený a odvádim ze zaokrouhlení DPH.
je v tom akorát bordel...
zrušit halíře a mít jen koruny a byl by pokoj !!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 7. 2019 9:49
Dobrý den!
Je mi jasné, že musím odvést DPH ze zaokrouhlení celkové částky u vystavené faktury při platbě převodem. V odkazu na Běhounka je to moc dobře vysvětlené.
Náš dodavatel účetního programu o nějaké změně nechce slyšet - že je nesmysl odvádět DPH z faktury převodem a z faktury hotově ne. Chce po mně přesné znění zákona a chce vědět z čeho to tam vyplývá.
Mohli byste mi prosím pomoct a poslat k tomu nějaký odkaz?
Moc děkuji