Předpokládám, že jste stále zaměstnancem stejného zaměstnavatele, u kterého jste měla první MD. Nástup na druhou PPM si můžete sama zvolit 6 až 8 týdnů před předpokládaným datem porodu. Zvažte, jestli má smysl si prodlužovat čerpání rodičovského příspěvku přes 1.1.2020, protože byste z případného zvýšení stejně mnoho vyčerpat nestihla. Nelze čerpat současně PPM a RP, takže RP na první dítě bude ukončen s nástupem na další PPM. To musíte sama nahlásit, aby nedošlo k přeplatku, který byste musela vracet. Nepíšete, jak jste měla první RP naplánován, kolik vám zbývá vyčerpat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 7. 2019 10:38
Dobrý den, prosím Vás, trochu jsem se v tom ztratila, můžete mi poradit? Pletu si rodičovskou dovolenou, mateřskou a rodičovský příspěvek. Mám dítě, kterému budou v únoru 2020 tři roky, jsem těhotná, narození dalšího dítěte mám na únor 2020. Jedná se mi o to, jak vyčerpat rodičovský příspěvek. Když budu mít další mateřskou cca od prosince 2019, rodičovský příspěvek budu mít do kdy? Od narození dítěte únor 2020 nebo až po mateřské? Po mateřské je rodičovská dovolená, ale kdy příspěvek? To se nemůže asi krýt mateřská a zároveň příspěvek od státu, že? Do kdy si prosím mám vyčerpat rodičovský příspěvek, když bude navýšení od 2020, týká se mě to na první dítě? Děkuji moc, úplně jsem se do toho zamotala. Kamila