Vám majetkový prospěch nevznikne, proto nic nedaníte. Vašemu kamarádovi vznikne majetkový prospěch ve výši rozdílu mezi obvyklým úrokem na trhu a nulovým úrokem. Pokud tento rozdíl bude vyšší než 100 tis. Kč, pak jej musí zdanit. Do 100 tis. včetně je osvobozeno. §4a,pism.m.,4. Vzhledem k výši jistiny se vejde do limitu pro osvobození.
Dobrý den, děkuji za odpověď.
Ještě mne zajímá, kdyby mi kamarád ty peníze vracel a banka vlastně pošle na bernák avizo, díky nahlašovací povinnosti, že mi přišly ty peníze zpátky, jestli já bych musel dokazovat, že to byla bezúročná půjčka.
Jde mi o to, abych z těch svých peněz ještě já nemusel platit daň(bernák z výpisu těžko pozná, co mi to na účet přišlo za peníze)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 7. 2019 22:44
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak by to bylo s daněním, pokud bych kamarádovi půjčil peníze bezúročně ve výši 300 000Kč na jeden rok.
Jde mi o to, že když on mi peníze vrátí do 1 roka, tak mi přijde mých 300 000 Kč zpátky na účet, jestli bych byl povinnen platit nějakou daň, neboť zcela jistě banka nahlásí tuto transkakci na bernák. Smlouvu ohledně bezúročné půjčky by mi vyhotovil právník.
Děkuji.