Pokud nekomunikuje, podle me ho k podpisu nedostanete ;-). Navrhuji vsechny dokumenty zaslat mu postou doporucene s dorucenkou do vlastnich rukou a pruvodnim dopisem, kde bude uvedeno, co posilate a z jakeho duvodu. Na OSSZ lze podat i nepodepsany ELDP, posilam ho primo z programu datovkou a vzdy bez problemu.
pošlu s doručenkou do vlastních rukou s popisem obsahu, když se dopis vrátí, nerozbaluji a uložím nerozbalený. ELDP na OSSZ bez problému, podepíši firmu a je to.
Kopie ZL a ELDP mu pošlete doporučeně poštou na adresu, kterou vám při nástupu do zaměstnání uvedl, pokud v průběhu zaměstnání neoznámil změnu adresy. Když pošta zásilku vrátí, oboje i s obálkou, na které bude napsáno, proč nebylo možné doručit, založte do osobního spisu zaměstnance. Na ELDP v místě podpisu napište: nedostavil se k převzetí. Zaměstnavatel je povinen tyto doklady vystavit, ale není povinen bývalého zaměstnance hledat po republice a okolí. Pokud pracujete u malé firmy, poraďte si takto, pokud pracujete u velké firmy, která si platí právní poradenství, obraťte se na toho právníka.
Já dostávám ELDP pouze elektronicky, je to export do PDF z programu Pohoda, razítko zaměstnavatele ani podpis od něj tam vůbec nemám.
Když jsem se ptal účetní, jestli by to tam přecejenom nemělo být, řekla mi, že ELDP, který se posílá na socku ho také neobsahuje, takže to prý řešit nemusím.
Zajímá mne ale, pokud bych v budoucnu dokládal doby pojištění na socce a předložil jim zaměstnavatelem nepodepsané a neorazítkované ELDP ,jestli by to nebyl problém.
To jistě v pořádku není. Účetní Vám musí předat originál ELDP, což znamená, že musí být orazítkovaný a podepsaný zaměstnavatelem. Účetní nemůže argumentovat tím, že ona posílá ELDP elektronicky. Ona má jiný režim odesílání, ale Vám musí předat originál. Stanoví to § 38, odst. 5 zákona č.582/1991 Sb, o organizaci a provádění soc. zabezpečení.
Tak to nevím, teda. Volala jsem na OSSZ a tam mi řekly 2 pracovnice, že žádná změna v předávání ELDP zaměstnancům není, podepsanou kopii musíme mít 3 roky založenou ve spisu zaměstnance.
Takže obsolentní - neobsolentní, na pracák taky nemůžete přijít s nějakým potvrzením bez razítka a podpisu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
2. 8. 2019 11:23
Prosím o radu, se zaměstnancem byl pro neomluvené absence ukončen PP. Nijak nekomunikuje, poštu nepřebírá a přestože má ve firmě ještě část výplaty ,ani pro tu nepřišel. Nemá ZL a já nemám podepsaný ELDP. Jak je to možné vyřešit, poslat mu doporučeně ZL a ELDP ?