Určitě tam napsala, že chce vyčerpat jen dovolenou z roku 2018? Potřebuje se vejít do 68.000 nebo proč?
To prozatím nevím, musím se jí zeptat. Ale hypoteticky, kdyby to tak chtěla a dovolenou za 2019 by čerpala až po rodičáku, pak by se dovolená krátila o nemoc a rodičák?
Ráda bych jí dobře poradila, aby zbytečně přišla o 1,5 dne dovolené. Potřebuji ale vědět, že pokud požádá i o dovolenou za rok 2019, určitě může čerpat celý roční nárok i když je jasné, že z důvodu rodičáku nebude mít odpracováno.
Moc děkuji
No to jsem blázen, napsala jsem dlouhou odpověď a není tu. Tak ještě jednou a krátce. Pokud o vyčerpání ŘD za rok 2019 požádá tak, aby navazovalo na MD (tedy po vyčerpání ŘD z roku 2018), bude čerpat ŘD za rok 2019 v celé nekrácené výměře. Pokud ji nechce čerpat a chce hned po čerpání ŘD z roku 2018 nastoupit na rodičovskou, tak jí ta nevyčerpaná zůstane schovaná do návratu z rodičovské, ale už může být pokrácená v důsledku nemoci a rodičovské dovolené v roce 2019. Sečetla byste její pracovní dny včetně svátků v pracovních dnech v době její nemoci v roce 2019 a pracovní dny včetně svátků v pracovních dnech v době její rodičovské dovolené v roce 2019. Za prvních 100 takto spočítaných dnů by se celoroční nárok krátil o 1/12, za každých dalších 21 o další dvanáctiny.
Moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Proto bych jí ráda poradila, aby dovolenou vyčerpala celou( za rok 2018 i 2019), pokud nebude mít vážný důvod proč to nechce. Ale spíše mě napadá, že možná neví, že již dovolenou za 2019 čerpat může a nekrácenou( sama jsem měla pochybnosti).
Ještě jednou díky a přeji hezký víkend.
Mateřská dovolená je jako výkon zaměstnání, za tuto dobu jí přísluší alikvótní díl ŘD. Takže nebudete krátit ŘD o rodičovskou dovolenou, ale spočítáte kolik dnů ŘD má za dobu mateřské dovolené a tu vyčerpá po skončení mateřské dovolené před nástupem na rodičovskou dovolenou. Za rodičovskou dovolenou nedostává žádnou ŘD.
Teda nejsem si jistá, zda jsem Vaši odpověď dobře pochopila, ale jestli jste to myslela tak, že jí za rok 2019 vzniká nárok na ŘD pouze v poměrné části, která odpovídá délce MD, tak je to blbost. Za rok 2019 jí vznikl nárok na celou roční výměru, kterou si může vyčerpat hned po vyčerpání ŘD z roku 2018. A pak teprve nastoupí na rodičovskou. Čtěte předchozí odpovědi.
Ano, může sem psát každý Jouda. Tazatel si musí sám překontrolovat v zákoně, na který odpovědi odkazují, co je pravda a co nesmysl. Pokud si není jistý, upřesní dotaz a zpravidla se ozve někdo, kdo mu to polopatě vysvětlí.
Co vám konkrétně není na odpovědích jasného?
Pokud zaměstnankyně požádá o čerpání dovolené tak, aby navazovala na MD, vyčerpá celou starou a letošní nekrácenou o dny RD. Pokud si zažádala jen o starou, dostane jen starou a letošní bude mít krácenou k vyčerpání až po RD.
ano, píše sem i ten, kdo ani zdaleka neví nic o účetnictví a daních. admin si to tak asi přál, když velmi kvalitní diskuzi, kde opravovali pochybné rady opravdoví odborníci, je zabanoval, zbytek svou arogancí odradil od jejich dobrovolného odpovídání na dotazy, takže je to teď jen žvanírna. ale to bylo asi cílem, aby se dávaly dotazy do draze placené poradny servru podnikatel.cz. škoda, dřív se na rady zde dalo spolehnout, neb je korigovali odborníci.
to je velká škoda. Dřív se dalo na odpovědi spolehnout, nyní je to opravdu jen samé plácání. Ten, kdo odpovídal správně a držel diskuzi je nyní zabanovaný? Tak, pak to splnilo hlavně jejich účel. Kdyby tady bylo možné dát palec dolů, aby to bylo trochu přehledné, ale toto je opravdu o ničem. Pěkný den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
8. 8. 2019 9:49
Dobrý den, nějak jsem se do toho zamotala a potřebuji poradit.
Zaměstnankyně od 1.1.2019 do 1.2.2019 na nemocenské. Od 2.2.2019 do 2.8.2019 na mateřské a nyní čerpá dovolenou - 11,5 dne - zůstatek z roku 2018 před nástupem na rodičovskou dovolenou.
A nyní potřebuji prosím poradit s nárokem a čerpáním za rok 2019. Předpokládám, že ji vznikl nárok na celých 20 dnů dovolené, které budu krátit o rodičovskou dovolenou? Musí zaměstnavatel umožnit i čerpání dovolené za rok 2019?
Moc děkuji, nevím si rady.