Dobrý den, děkuji.
Vychází mu hrubá mzda 7.900,- plus 7.720,- jak náhrada za prvních 14 dní. Daň mi program spočítal na minus 2.884,- . To je tedy daňový bonus za 2 děti. Může se mu to tedy vyplatit?
Zdravotní bude mít navýšeno o ten rozdíl do 1.803,-Kč. Je to správně?
Moc děkuji
Pokud má hrubého 7900 Kč, tak bonus mu náleží. Ale co pořád máte s tím navyšováním zdravotního pojištění? Nepíšete, od kdy do kdy byl nemocný, ale píšete, že marodil 3 týdny v měsíci, takže příklad:
V červenci marodil od 1. do 21.7. Zbytek pracoval (nebo měl dovolenou apod.) a vydělal hrubého 7900 Kč. Vyměřovací základ pro odvod ZP musí činit aspoň poměrnou část minimální mzdy.
13500 (minimální mzda) : 31 (kalendářní dny července) x 10 (kal. dny v červenci, kdy už nemarodil) = 4355 Kč (vyměřovací základ pro odvod ZP).
Takže v takovém případě pokud vydělal aspoň 4355 nebo více, srazí se mu ZP pouze ze skutečně dosažené mzdy a nic víc se nedosražuje.
program mi stále hlásí: dosažený příjem zaměstnance je nižší než minimální vyměřovací základ pro ZP:" Rodíl: 1.803 - 1.077
o 726 korun. Připravuji si mzdu za srpen. náhrada od zaměstnavatele 2.8.-15.8. vychází 7.727,-
od 16.8. do 23.8. nemoc.
základ + prémie 5.977 + 2.000 = 7.977
daň minus 2.884 (2 děti)
Takže těch 726 nikam nepřipočítávám?
Moc děkuji za ochotu
Jestli byla nemoc od 2.8. - 23.8., tak to bylo 22 kalendářních dnů.
Vyměřovací základ pro ZP je 13350 : 31 x 9 = 3.876,- Kč.
Za zbývající dny chápu, že měl mzdu + prémie celkem 7.977,- Kč.
To znamená, že skutečný základ pro výpočet ZP je větší (7.977,-), než minimální vyměřovací základ (3.876) a nic není potřeba doplácet.
Omlouvám se, přehlédla jsem. Ale píšete popleteně, původně jste uvedla, že byl nemocný od 16. do 23.8., tak jsem začala sepisovat odpověď a výpočet mně nevycházel podle toho, co jste psala. Ale teď píšete, že byl nemocný od 2. do 23.8., což samozřejmě mění situaci.
Takže nemocný byl od 2.8. do 23.8. Zbytek odpracoval nebo měl dovolenou apod. a píšete, že hrubá mzda činí 7977 Kč. Náhradu za nemoc od zaměstnavatele neberte v úvahu, z té se žádné odvody nesráží.
Nemoc tedy trvala 22 kal. dnů. Zbývá 9 kal. dnů, které nejsou pokryté nemocí.
Výpočet:
13500 : 31 x 9 = 3919 Kč.
Zdravotní pojištění tedy musí být odvedeno nejméně z 3919 Kč. A on si podle Vás vydělal 7977 Kč. Takže mně žádný dopočet nevychází. Jen jestli jsou vaše údaje opravdu správné. Opravdu ta nemoc trvala od 2. do 23.8.? Máte ji takto v programu zadanou? A hrubá mzda je opravdu 7977 Kč?
Ano, mám to dobře zadané.
14 dní náhradu mzdy
8 dní od 16.8. do 23.8. jako nemoc
Ve mzdě se mi odečte 16 pracovních dní.
Zůstane základ 5.977 + 2.000 prémie.
náhrada: 7.727
2 děti
K výplatě 17.710,
Platba ZP 359 + 718 = 1.077
A to mi program hlásí, že by mělo být 1.803.-
Moc děkuji za ochotu
V tom případě program počítá špatně, protože nebere v úvahu, že ten zaměstnanec byl 22 kalendářních dnů nemocný. Program počítá s dosaženou hrubou mzdou, jako by to byla mzda za celý měsíc bez nemoci, tj. počítá s celoměsíční minimální mzdou.
Počítá to takto: 13350 - 7977 = 5373 a z toho 13,5% = 726 Kč. To není v uvedeném případě správně, takto by tomu bylo v případě, že by dotyčný zaměstnanec nemocný nebyl (a vydělal si za celý měsíc jen 7977 Kč, protože by měl třeba neplacené volno nebo malý úvazek s malou mzdou).
Tu náhradu za nemoc Vám vypočítal program nebo jste si ji počítala sama? Protože jestli Vám ji spočítal program, tak je jasné, že jste ty dny nemoci zadala správně jako nemoc. Jestli jste si ji ale spočítala sama bokem a do mzdy dáváte vypočítanou částku, tak se mohlo stát, že jste ty dny nemoci nehodila jako nemoc, ale jako neplacené volno. Opravdu máte nemoc od 2. do 23.8. zadanou jako nemoc?
Každopádně ale program musí s tou dobou, kterou zadáváte jako nemoc s náhradou mzdy (tj. s těmi prvními 14 dny nemoci), počítat jako s dobou nemoci, stejně jako s dobou nemoci poté. To ale vychází, že program nepočítá vůbec se žádným dnem nemoci. Nevím, jak Váš program funguje, jestli ještě někde nemáte mít něco nastaveno. Zkontaktujte tvůrce vašeho programu.
Děkuji za rady.
Tu náhradu za prvních 14 dní mi program spočítal sám. nemoc jsem sice rozdělila na náhradu zaměstnavatelem a nemoc na soc.,
ale na výstupu mi to správně vyjelo celé jako nemoc - odečteno za nemoc 16 pracovních dní.
Je pravda, že mně program upozorňuje na ten rozdíl 726 Kč ve zdravotním, ale nechá mi to neopravené...
nechám tedy platbu správně 359 zaměstnanec 718 zaměstnavatel. Ano?
Děkuji
Vážená paní, která si říkáte "účetní". To, co píšete, správné není. Nedosáhl minimální mzdy, nedostane v tomto měsíci daňový bonus. Ale za dobu absence pobíral dávky nemocenského pojištění, tak se mu nebude strhávat ZP. Máte na PC mzdový program špatně nastavený. A Vám doporučuji, prostudovat - nikoliv přečíst - Zákon o veřejném zdravotním pojištění, Zákon o daních z příjmů - část, která se týká fyzických osob v závislé činnosti, Zákon o nemocenském pojištění. Nemůžete pracovat tak, že zadáte počet hodin a "on mi to počítač takto spočítal".
Vážená paní, která si říkáte "účetní". To, co píšete, správné není. V dotazu je jasně psané, že dosáhl minimální mzdy (daňový základ 7.977,- Kč je větší než 6.675,-), a dostane v tomto měsíci daňový bonus. A Vám doporučuji, prostudovat - nikoliv přečíst - zákon o daních z příjmů - část, která se týká fyzických osob v závislé činnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 8. 2019 14:41
Dobrý den, prosím o radu.
Zaměstnanec je 3 týdny v měsíci nemocný. Vychází, že se mu proplatí celý daňový bonus na 2 děti. Je to v pořádku?
Z toho se mu odečte platba ZP do minimální částky, kterou musí zaplatit. Správně?
Děkuji