§18, odst. 5 zákona o nemocenském pojištění říká toto:
Jestliže sociální událost u zaměstnance vznikla v kalendářním měsíci, v němž vzniklo pojištění zaměstnance, považuje se za denní vyměřovací základ jedna třicetina započitatelného příjmu, kterého by zaměstnanec pravděpodobně dosáhl v tomto kalendářním měsíci.
Problém může být v případě, že Vaše DPČ je zaměstnáním malého rozsahu (ZMR). Tato problematika dělá potíže i spoustě mzdových účetních, a ne tak laikovi. Můžete sem z DPČ opsat ujednání o odměně? Máte stanovenou odměnu na hodinu a určený počet hodin, nebo je ujednání nějakým způsobem neurčité ("dle potřeb zaměstnavatele", "nepřekročí polovinu stanovené týdenní pracovní doby" a podobné obraty)?
Kdyby se skutečně jednalo o ZMR, mohlo by se stát, že v měsíci, v němž onemocníte, nevyděláte částku rozhodného příjmu a pojištění nevznikne (u ZMR se posuzuje z hlediska nemocenského pjištění každý měsíc samostatné). Pak by nevznikl nárok na nemocenské ( a tedy samozřejmě ani na náhradu mzdy).
no prave, ze jsem něco takového načetla...., ale mam stanovenou mesicni odmenu 15 tis. Kč a max. odpracovano 16 hodin tydne...
Hodinovka není stanovena, je to dane mescni castkou ....
V jedne firme mam klasickou pracovni smlouvu na tri pracovni dny a zde mam DPC na dva pracovni dny v tydnu...
dekuji za pomoc
Pokud je v dohodě o pr.činnosti smluvená odměna 15000 měsíčně, pak to není ZMR a SP se odvádí, i když odměna nedosáhne 3000 Kč. Ale nesedí mně k tomu to "maximálně" 16 h týdně. Protože to by znamenalo, že máte mít 15000 Kč při odpracování méně hodin, než 16 za týden.
Jak přesně ta formulace v DPČ zní?
Zamyslete se nad tím zněním. Odměna činí 20000 měsíčně při odpracování maximálně 20 h týdně. Slovo maximálně znamená, že týdně můžete odpracovat 20 h nebo 10 h nebo i jen 1 h. Ale přitom odměna stále bude 15000, protože zkrátka máte smluveno 15000 za měsíc? A ještě k tomu ta věta "pokud nebude dohodnuto jinak", která v kontextu vyznívá, že může být dohodnuto i více hodin (což je u DPČ nesmysl). Prostě to slovo " maximálně" mně tam v tomto konkrétním znění nesedí.
Musela bych vidět celé znění uzavřené DPČ, ale nejspíše bych ji jako ZMR posoudila. Důvod: pokud je odměna sjednána 15 000 bez ohledu na to, zda odpracuje 16 hodin (nebo 20, to už je jedno) nebo 5 minut, je to ujednání neurčité, tudíž neplatné = odměna nebyla sjednána. Tazatelce bych doporučila, aby spolu se zaměstnavatelem zjednali nápravu.
Píšete to pokaždé jinak.
22.8. jste napsala max. 16 hodin týdně, teď píšete max. 20 hodin týdně + domluveno 16 hodin.
Přesčasy se u DPČ neuplatňují.
Platí to, co bylo sjednáno písemně, nějaká ústní dohoda se nebere v úvahu.
Max. 16 nebo max. 20 může znamenat i 5 minut, ale to bych se už opakovala.
Opět ztráta času.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
21. 8. 2019 17:41
Dobrý den,
prosim o radu. Jsem v jedné firmně zaměstnana na DPČ, platí se ZP i SP....., Pokud bych byla nemocná mám nárok na náhradu mzdy a pak nemocenskou od socialky ? Jde o to, že to nemam sjednane, uvedene v DPČ. Domnívám se, že pokud se platí SP, měla bych mít nárok na nemocenskou určite.. , ale mzdovka se tváří, že bych si měla nechat upravit smlouvu.
MOc děkuji za nazor.