Dobrý den,
začínám podnikat a zakládám značku na šití doplňků. Vše si zpracovávám sám, ale šít už nestíhám... Budu tedy zaměstnávat maminku na MD, která šít umí a koncept značky se jí líbí.
Nejsem zatím plátce DPH, bude se jednat o malou ruční tvorbu. Zvažoval jsem, zda není DPH pro mne výhodné, ale zatím tedy obstarávám maličkosti v řádech pár stovek.
Paní mám v plánu zaměstnat na úkolovou mzdu, musím se prý přihlásit na fin.úřad, byť měsíčně se bude jednat o 3000-5000 korun mzdy.
Stávám se plátcem DPH když si kohokoli pod sebe zaměstnám? Děkuji
Pokud zaměstnáte zaměstnance, tak FÚ řešit musíte. Tomu zaměstnanci budete jeho příjem danit a proto musíte být na FÚ přihlášen jako plátce daně.
Jak psáno výše buď jako plátce daně zálohové nebo srážkové, případně obojí, podle toho, jakou daní se bude příjem zaměstnance danit.
Stejně tak přihlášení na Kooperativu, pokud budete mít zaměstnance.
Jsem z centra Ostravy, ale z firem, které jsem vybíral se "dálkovému" spojení nevyhnu. A ani se nebráním. Žijeme přeci v době Skypu a internetu.
Jinak zaměstnance budu řešit formou DPP a platit úkolově tak, že dostane XX korun za 1ks vyhotoveného produktu.Pracovat bude paní z domu. Poskytnu ji materiály a stoje, tedy bude potřeba sepsat i smlouvu na to. Prvotní 3-4 měsíce bude mzda, či jak radí google - odměna - ve výši cca 3000-6000 korun/m.
Jak to tak vidím, bude nejlepší vše prodiskutovat s účetní a daňovým poradcem. Bude se jednat o malou drobnou tvorbu a když to řeknu jako laik - chci vše co nejjednodušeji. Nechci si na domluvu a na černo nechat vyrábět produkty jen proto, že to nestíhám, ale ani nechci řešit vše složitou cestou. Paní je na MD a ráda si přivydělá práci, která jí baví. A já potřebuji jen papír o tom, že má půjčeny ve své domácnosti potřeby, materiál a hlavně, že má jistotu, že dostane penízky za zhotovené produkty tak, jako že já budu mít jistotu, že je dodá. A v případě kontroly abych měl černé na bílém kdo a kde vyrábí to, co já prodávám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 9. 2019 15:55
Dobrý den,
začínám podnikat a zakládám značku na šití doplňků. Vše si zpracovávám sám, ale šít už nestíhám... Budu tedy zaměstnávat maminku na MD, která šít umí a koncept značky se jí líbí.
Nejsem zatím plátce DPH, bude se jednat o malou ruční tvorbu. Zvažoval jsem, zda není DPH pro mne výhodné, ale zatím tedy obstarávám maličkosti v řádech pár stovek.
Paní mám v plánu zaměstnat na úkolovou mzdu, musím se prý přihlásit na fin.úřad, byť měsíčně se bude jednat o 3000-5000 korun mzdy.
Stávám se plátcem DPH když si kohokoli pod sebe zaměstnám? Děkuji