Cena obvyklá na trhu - tzn. že si najdu několik možností a udělám průměr - je to tak? Potom by měl mít sepsáno, že když si takto bude vybírat a zase vracet, tak se bude počítat úrok za každý den půjčky. Ten bych mu vyčíslila ke konci roku a proúčtovala do tř. 6 jako pohledávku za ním. Třída 6 - normální zdanitelný výnos. Je to tak?
Ty "půjčky" nejsou žádné závratné sumy, v průměru 15 tis. měsíčně, vrácení cca 12 tis. měsíčně.
Děkuji SGC
Neberte rozdíl mezi 15 a 12 tis. měsíčně. Berte, že si každý měsíc půjčuje od firmy 15.000 Kč. Tohle je prostě průšvihové jednání a být na Vašem místě, tak .. zbytek vymazán .. Daňový poradce nezbytný ..
Ano, myslela jsem, že bych úročila 15 tis. Kč do dne kdy bylo vráceno 12 tis. Kč a dále bych úročila ty 3 tis. Kč,... Přijde mi to také zvláštní, aby si jen tak posílal sem a zase tam. Ale právě rok 2018 dělala účetní společnost (účetnictví pro x podnikatelů, všichni Ing.,...) tak je mi divné, že já (žádný extra znalec účetnictví) mám jiný názor.
Děkuji SGC
Mám k tomu opravdu jen ten výpis a mluvila jsem s ním. Dále jsem se dívala právě na to účetnictví,které jsem převzala - na rok 2018, tak jak to dělala ta účetní společnost.Ta nic neúročila, prostě jen účtovala tam a zase zpět bankou. Přemýšlím o roce 2019, který budu dělat já. Nic neúročit mi přijde zvláštní ...
Možná se to dá brát jako bezúročná zápůjčka od s.r.o. a pokud je společník=jednatel a pobírá mzdu nebo odměnu, tak se budete řídit §6/9 písm.v) a pokud nepobírá, potom §4a) písm.m ) ZDP. Pokud se vejdete do tam uvedených částek, potom by "jiný majetkový prospěch = odpuštěné úroky " mohl být osvobozen.
Odměnu,mzdu,... nic nepobírá ani při rozdělování zisku si nic nevyplácí, vše nechává na 428.
Takže §4a - 4. v úhrnu příjmy z těchto majetkových prospěchů od téhož poplatníka nepřesáhnou ve zdaňovacím období částku 100000 Kč,
To znamená, že si může "půjčit" pouze 100.000 Kč? Nebo rozdíl mezi půjčeným a vráceným je do 100.000 Kč
Děkuji SGC
Dobrý večer,
povídání p. Alen1, jak píše někdo před Vámi si najdu. Částka 100.000 Kč jsou tedy ty úroky? Jestli je to tak, tak to je v pohodě. R. 2018 - půjčil si 125.000 a vrátil 56.000.
Smlouva není problém dodělat. Jestli těch 100.000 Kč jsou opravdu jen ty úroky, tak to mám ohromnou radost :-).
Děkuji SGC
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
OSVČ v časové pasti: Některé musí podat přehled už do 8. dubna
ČSSZ upozorňuje: Navazující zaměstnání se nově hlásí jinak
Senioři řidiči a povinné lékařské prohlídky: Nová pravidla neplatí vždy
Říkali jim hadráři a věštili krach. Dnes patří k lídrům trhu s bytovým textilem
24. 9. 2019 9:42
Dobrý den,
moc prosím o odpověď, názor.
Společnost s.r.o., pouze 1 osoba - jednatel a zároveň společník, mzdu, jiné oměny nepobírá, zisk si nevyplácí - vše nechává na účtu 428. Ovšem v průběhu roku bylo účtováno přes účet 355 - pohl. za spol. krátkodobé - výběry i vklady. Prostě si každý měsíc z účtu s.r.o. nějaké Kč převede na soukromý účet a zase část převede ze soukromého účtu na účet s.r.o. (zpátky bohužel převádí méně). Účet 428 je menší než 355 - tzn. jestli dobře chápu - má více půjčeno než "může".
Jak je to ale s úrokem? Žádný úrok mu účtován, vyčíslen nebyl. Prostě jen 355/221 a 221/355. Je to takto správně? Převzala jsem toto účetnictví a tohle mě docela zarazilo.
Moc díky SGC