Pohyby na BÚ před zal. s.r.o. - pro bdm

• (neregistrovaný)

15. 12. 2005 10:43

>>Dobrý den,
    >>
    >>prosím o radu. Účet pro novou s.r.o. byl založen cca
    >>2
    >>měsíce před zápisem do OR. Ke dni zápisu se otevřou
    >>účty, zaúčtuje se aktuální stav dle výpisu z BÚ.
    >>Znamená
    >>to, že předchozí pohyby na účtu, tj. poplatky za
    >>vedení ú. a vklady jednotlivých společníků, se zvlášť
    >>účtovat nebudou?
    >>
    >>Předem moc děkuji;-))
    >
    >*** Nevím, co myslíte tím "zvlášť účtovat". Vše, co se
    >týká SRO, musíte dostat do počátečního účtu. Budete
    >tam mít i ty vklady (peněžní prostředky), které jsou na
    >běžném účtu - prostě všech aktiva a pasiva ***

Zřejmě jsem se nepřesně vyjádřila. Jde mi o to, že otevřu-li účetnictví ke dni zápisu do OR prostřednictvím ú. 701, který bude dle zahaj. rozvahy obsahovat stav BÚ dle výpisu (ke dni zápisu do OR), pohledávky za jednotlivými společníky za nesplacené vklady a ZJ v souladu se spol. smlouvou, jak (a s jakými daty) mám zaúčtovat pohyby na účtu z výpisů za předchozí 2 měsíce, tj. příjmy vkladů od jednotlivých společníků, výdaje za vedení účtu? Nebo ta historie pohybů na BÚ se neúčtuje?

Děkuji za radu.

Š.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 12. 2005 13:55

bdm (neregistrovaný)

Re: Pohyby na BÚ před zal. s.r.o. - pro
      *** Aha, Vám vlastně správce vkladu předal vklad snížený o tyhle poplatky, že? Já jsem se ještě nesetkala s tím, že by si banka strhla za poplatky - možná proto, že málokdo tam vklad nechá tak dlouho ležet :-))) Podle mě by Vám správce vkladu (ten, který zakládal účet) měl ten rozdíl doplatit - pohledávka za oním společníkem a pak by je měl žádat tak, jak požadují společníci úhradu zřizovacích výdajů. Rozvaha by tím byla vyrovnaná, banka by seděla. V nákladech by se pak tyto poplatky objevily. Možná by bylo jednodušší přímo do počátečního účtu dát tyhle poplatky tak, jak se objevují v případech, kdy banka z vkladu povoluje hradit zřizovací výdaje. Zkuste ještě počkat, jestli k tomu jednoduššímu řešení nebude mít někdo z ostatních výhrady. A pak se k tomu ještě vrátím :-)) ***

• 15. 12. 2005 16:54

Šárka (neregistrovaný)

Každý společník vložil na BÚ 30% vkladu, přičemž jeden z nich svůj vklad navýšil o 2000,- právě na poplatky za vedení účtu. Tzn., že ke dni zápisu do OR a zahájení účetnictví bylo na BÚ více než 30% ZJ. Jde mi jen o to, zda tu historii BÚ je nutné do účetnictví promítnout, nebo tam mohu zaúčtovat částku dle výpisu, pohledávky za jednotlivými společníky (odečtením jejich vkladů od vkladů upsaných) a částku ZJ dle spol. smlouvy. V takovém případě rozvaha vyrovnaná bude a to, že se do nákladů nepromítnou bankovní poplatky za 2 měsíce snad nikoho nezruinuje;-)) Jde mi skutečně jen o to, aby nic nenamítali finančáci (já z nich mám panickou hrůzu;-(()

Moc Vám děkuji za čas, který mi tady věnujete;-))

Šárka

• 15. 12. 2005 21:04

bdm (neregistrovaný)

*** Jenže teď Vám to taky nebude sedět. Teď zase máte více aktiv (na Bú) než jste schopna pokrýt pasívy :-)). U bú účtu musíte účtovat to, co tam máte. Takže navrhuji tohle (splacené a nesplacené vklady řešit nemusíme - ty jsou jasné): to, co společník dal navíc, mu přijde vrátit - tudíž závazek za společníkem (pasivum) a druhá věc poplatky za účet jako náklad - ale do počátečního účtu jako náklad příštího období, které následně přeúčtujete na nákladový účet (aktivum). Určitě se jedná o malé částky, které se takhle krkolomě řeší ale stejně to musíte dát do rovnováhy ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).