Pokud bude od 1.10.2019 špatně zaokrouhlená faktura, taky bych vrátila k opravě
Bohužel si nedovedu v praxi představit...200 přijatých faktur se zaokrouhlením urgovat ? A ještě k tomu takové velké české firmy,kteří mají zpracování účetnictví v Polsku...jsem z toho nešťastná...zaokrouhlování dávám na 548-nedaňový a nebo 648-.Pro mě je to zbytečná práce navíc...ale co s tím ?? Máte někdo lépe vymyšleno ??
např., ze základu daně 990 nebude možné stanovit daň v základní 21% sazbě na 208, ale na 207,90.
Pokud bude celková částka k úhradě zaokrouhlena na 1198 tak, zaokrouhlení 0,10 bude nutné rozdělit na základ daně 0,08 a daň 0,02 a celkový základ daně bude činit 990,08 a daň 207,92
Takže problém má odběratel, nárokuje víc než má, nikoliv dodavatel
Co nárokovat vždy raději méně? (zásada opatrnosti) Také se nějak nemohu rozhodnout, jak to nejlépe řešit, vracet faktury, co jsou špatně, je nereálné. Zvlášť u dokladů do 10 tis., u zjednodušeného dokladu také stačí, když je jen sazba a DPH si mohu dopočítat sama. Navíc v přiznání se to stejně zaokrouhluje, jak už tu někdo psal.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
30. 9. 2019 15:39
Dobrý den,
mě to pořád nedá a ještě jednou prosím o radu.
Když přijde faktura a je na ní zaokrouhlení v 0 % DPH, např. na dodavatelské faktuře ZD 469,32 Kč, DPH 98,56 Kč a zaokrouhlení 0,12 Kč (v 0% DPH), tak byste si do programu navedli ZD 469,44 Kč a DPH 98,58 Kč?
Paní Eva mi tady před časem poradila, že navádí podle přijaté faktury, protože si nelze nárokovat vyšší DPH. Můžu poprosit ještě někoho o názor? Nám chodí takový faktur ještě pořád hodně.
Děkuji a přeji hezký den.