Daň z pronájmu

• (neregistrovaný)

15. 12. 2005 11:43

Dobrý den. Poradí mi někdo, jak je to s daní z pronájmu ? Na základě dohody o převodu členských práv a povinností v bytovém družstvu jsem získal právo užívat konkrétní byt. Od bývalého družstevníka (převodce) jsem odkoupil zařízení bytu, které bylo jeho majetkem. Pokud teď byt dále pronajmu na základě podnájemní smlouvy podnájemci (vím, že musím mít souhlas družstva), je mi jasné, že bych měl podle § 9 zákona o daních z příjmu platit daň z pronájmu bytu podle odstavce 1a), tedy z rozdílu mezi částkou, kterou získám od podnájemce a částkou, kterou jako nájem platím družstvu. Jak je to ale s příjmem za pronájem zařízení bytu, tedy příjmy z pronájmu movitých věcí podle § 9 odst. 1b) ? V odstavci 3) §9 se hovoří o tom, že základem daně jsou příjmy v odstavci 1 snížené o výdaje vynaložené na jejich dosažení atd. Když jsem zařízení bytu koupil za 18.000,- Kč (mám na to i smlouvu) a pokud bych zařízení pronajímal řekněme za částku 500,- Kč měsíčně, výdaje by se mi vrátily až za tři roky. Mám vůbec přiznání podávat, když tři roky budu v „mínusu“, neboť výdaje budou vyšší než příjmy.
    Díky za odpověď Tomáš

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 12. 2005 14:02

bdm (neregistrovaný)

Re: Daň z pronájmu
      *** Proč si myslíte, že výdaje budou větší než příjmy?. Musíte přece počítat s tím, že za pronájem bytu taky něco utržíte. Každá koruna v nákladech pak bude dobrá. A i kdyby jste byl ve ztrátě, tak to Vás neopravňuje nepodávat daňové přiznání. ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).