Může uplatňovat dítě vlastní anebo vyženěné. Tedy pokud by si družku vzal (a tím pádem její dítě vyženil), mohl by uplatňovat obě. Oproti tomu družka může i bez provdání uplatňovat obě, protože jsou obě její vlastní.
Výklad: Abeceda mzdové účetní 2018, str.262
V jedné společně hospodařící domácnosti muže a ženy (žijí jako druh a družka) žijí dvě nezletilé děti. Jedno dítě je vlastní dítě matky z předchozího manželství. Druhé dítě je vlastním dítětem obou.
Matka dítěte má zdanit.příjem a bude uplatňovat na vlastní dítě z předch.manželství, druh bude uplatňovat dítě vlastní, které mají spolu. Společné dítě uplatněné otcem dítěte musí být v pořadí jako první (další dítě druh uplatnit nemůže) a dítě z předch.manželství uplatní matka jako druhé v pořadí.
Uplatňuji dle tohoto výkladu. Váš názor?
Taky jsem to našla v Abecedě, takto je to nejlepší řešení, ale bohužel v mém případě je od družky na potvrzení, že dítě z předchozího vztahu uplatňuje jako č.1, tak pak u nás otec druhého dítěte, které je společné,nemůže právě uplatňovat jako č.2., ale i tohle dítě bude č.1.
ještě jednou děkuji za reakce
OT. To ale neovlivníte. U zaměstnance uplatníte "společné" dítě jako první v pořadí. O to, aby se změnilo pořadí druhého dítěte u družky, se musí postarat ona sama, nikdo jiný to za ní neudělá. Vy to nejspíš poznáte tak, že zaměstnanec požádá o vystavení Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění. Do té doby budou mít oba dva děti jako první v pořadí. Jejich rozhodnutí, jejich zodpovědnost, jejich peníze.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 10. 2019 12:28
Dobrý den, prosím, zaměstnanec má ve spol.domácnosti dvě děti - jedno svoje, jedno družky. Od družky mám potvrzení, že uplatňuje slevu na jedno dítě ve společné domácnosti pořadí 1 ( to uplatňuje na to svoje dítě z předchozícho vztahu) a na druhé dítě, které je společné, tak tam má v potvrzení doplněno N - neuplatňuje. Jde mi o to, jestli jsem to dobře pochopila, že u nás bude zaměstnanec uplatňovat slevu na druhé dítě ( to jejich společné) s pořadím 2. ? Moc děkuji za pomoc