Dobrý den,
ano, je to tak - akorát mě trochu mate nulový základ. Pokud myslíte nulovou sazbu DPH, tak tam zaokrouhlení nepatří - není to osvobozený předmět daně. Zaokrouhlení by mělo být někde v údaji mimo DPH (program, který používám má přímo pole mimo DPH a faktury vystavené evidují zaokrouhlení mimo tabulku DPH).
Tak teď opravdu nevím, kam to zaokrouhlení dát :(. Pracuji v Money S3 a tam se nabízí pouze možnosti způsobu zaokrouhlení ceny celkem
1. do nulového základu (tedy se potom ve faktuře zaokrouhlení objeví v řádečku 0% např: 0,50 základ, DPH prázdný sloupeček a celkem 0,50 Kč) V tabulce zaokrouhlení se toto neobjeví. Pouze v konečném výčtu, nevím, jak to lépe popsat.
2. do snížení sazby DPH
3. do základní sazby DPH
4. do nejvyšší nenulové sazby DPH
Je zde někdo, kdo pracuje ve stejném programu a mohl by mi poradit, zda je to tak správně?
Dobrý večer,
mohu se ještě zeptat? Pakliže v programu zruším všechna zaokrouhlování, mělo by to tedy být v pořádku? Dnes jsem zjistila, že nemáme v programu u vystavovaných faktur upravené. Co s těmi fakturami od začátku měsíce? Musím je všechny předělat? Některé jsou už i uhrazené. Děkuji za odpověď. Monika
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 10. 2019 12:43
Dobrý den, vidím, že je tady stále více dotazů a tápajících. Už v tom mám ale také totální chaos. Nejdříve se všude psalo, že i konečné zaokrouhlení faktury ne celé koruny (případně i bezhotovostní), se má rozdělit na ZD a daň. Nyní zase čtu, že to tam zaokrouhlení nespadá, že zaokrouhlení celkové faktury jde do nulového základu.
Ani naše došlé faktury mi v tom jasno nedělají, zaokrouhlují všichni, někdo však zaokrouhlení dá do nulové sazby, někdo zase rozdíl rozpočítá na ZD a daň a dá do nejvyšší nenulové sazby....
Takže je správně toto?:
způsob zaokrouhlení DPH = matematicky, na setiny
způsob zaokrouhlení celé faktury na koruny (hotovostní i bezhotovostní )= jednotky, matematicky, do nulového základu
Je to tak?
Děkuji za ujasnění.