Nemorální to asi je, ale ne protizákonné. Jediné co můžete udělat je příště si vybrat jiného řemeslníka. V naší firmě se něco podobného dělo u oprav aut - nejen že byl hodně drahý, ale později jsme zjistili i to, že měl vysoké slevy a nám fakturoval plné ceny náhr. dílů. To ale až potom, kdy si firma našla jiného opraváře, který nám fakturuje jen práci a materiál si kupujeme sami. Dostali jsme se u stejné firmy jako předchozí opravář na slušné slevy, a to máme mnohem menší objem odebraného zboží než opravář, který nakupuje na všechny jím prováděné opravy.
Já to nepovažuji ani za nezákonné, ani za nemorální. Tazatel si vybral za 500, zaplatil 500. Dohodl se se řemeslníkem, že materiál koupí řemeslník. Slevu si vyjednal kupující, tj. řemeslník na svoji osobu, nevidím důvodu, proč by sleva měla být přenosná.
Pokud se tazateli 500 zdálo moc, mohl si slevu vyjednat sám, materiál koupit sám, sám ho dopravit na místo.
Jedinou chybu bych viděla v tom, že řemeslník neměl slibovat zákazníkovi, že mu dá nižší cenu. Sleva jednoznačně patří řemeslníkovi za velké odběry. Zákazník si zboží může koupit sám - ale tu slevu stejně mít nebude. Měl se dohodnout řemeslník se zákazníkem na ceně - a tu dodržet. Toť vše.
Je cena 500 Kč/m2 velmi přijatelná pro zákazníka, jak řemeslník sliboval, nebo je spíše vyší ? Zákazník má tolik možností si zjistit za kolik nabízí daný materiál výrobci, jiní obchodníci nebo řemeslníci. Pokud zákazník cenu odsouhlasí, řemeslník se nemá za co stydět. I on musí cenu volit tak, aby byl konkurenceschopný. Nakonec cena materiálu je jedna část dodávky, možná, že důležitější je kvalita provedení pokládky podlahy a celé jeho služby.
remeslnici nemaji slevy jenom kvuli odberum, neni v silach vyrobcu materialu hledat potencionalniho zakaznika a prodavat mu produkty, ty slevy nejsou slevy, ale marze a slouzi k tomu, aby remeslnik, ktery s timto materialem pracuje si mohl dovolit koupit naradi, v tomto pripade rezacku dlazby, 3D leaser, profi vodovahu a whualala a jsme na 50 000,- za kvalitni naradi, pak tady mame zminovanou dopravu, manipulaci, zaruku atd…. a nedej boze, kdyz si zakaznik vymysli blbosti aniz by rozumnel: normam, projektovani a technologickym postupum.
A nedej boze, kdyz podklad delal nekdo jiny, nebo nekdo koho Vas obkladac nezna a trochu ta podlaha lita, pak tam mame dalsi naklady, jako nivelace nebo vice lepidla, nebo se obkladac sebere a jede nekam jinam
Pane Mateji, zaregistrujte si zivnost nebo si zezente garanta a naucte se to sam tak jak jsem to udelal ja :-)
Byl jsem v republice uz hodne unaveny poslouchat jak remeslnici spatni, vystehoval jsem se mimo republiku a nestezuji si
S pozdravem
Agent K
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
25. 10. 2019 10:39
Dobrý den, prosím vás o radu.
Je správné a morální, že si řemeslník nechá obdrženou slevu z mnou vybraného a jím nakoupeného materiálu?
příklad: vybral jsem si podlahu za 500/m2, řemeslník to na firmu objednal, obdržel slevu, takže platil za m2 450 korun. a nyní mi účtuje plnou částku?
předtím se dušoval, že dokáže zajistit dobrou cenu za materiál, ať si jdu vybrat a on to na sebe koupí.
děkuji za jakýkoliv podnět.
matěj.