OT. Říkám si, kolik podnikatelů, kteří uplatňují výdaje procentem z příjmů, má ve svých příjmech soukromé nákupy, pořízené v Makro? A to i když ví o dřívějších kontrolách odběratelů velkoobchodu Makro ze strany finančních úřadů.
Pokud se jedná o výdaj, který spadá pod § 24 ZDP, tak nemáte důvod vyřazovat tento výdaj z DAP. Buď můžete zavést do své daňové evidence i "soukromý" bankovní účet a tam uvádět pouze "podnikatelské" platby, nebo uvedete tento výdaj do pokladny či jako nepeněžní daňově uznatelný výdaj v DE (a přiložíte si k tomu potvrzení o platbě ze soukromého bankovního účtu).
Díky moc, takže stačí přiložit potvrzení o provedené platbě ze soukromého uctu je to případně v případě učtu pro FU dostačující. Simons, no já to myslel tak, že prostě když si ho do výdajů z příjmu nedám, jestli to bude v něčem vait než v tom že šidím sebe tím že si to neuplatním, tak jen tak.
Díky moc, takže stačí přiložit potvrzení o provedené platbě ze soukromého uctu je to případně v případě učtu pro FU dostačující. Simons, no já to myslel tak, že prostě když si ho do výdajů z příjmu nedám, jestli to bude v něčem vait než v tom že šidím sebe tím že si to neuplatním, tak jen tak.
Muj názor: Výdaj je asi jedno když si ho neuplatním ale nesmím mít na osobním příjmy z podnikání jinak výdaje jsou dle mě v pořádku.
Finančnímu úřadu je jedno, zda máte příjmy z podnikání na "osobním" nebo na "podnikatelském" bankovním účtu. Hlavně že tyto příjmy ve správné výši zdaníte. FÚ neřeší, zda porušíte či neporušíte bankovní podmínky. Max. se můžete podívat do Přihlášky k registraci k daním FO bod 15 + Pokyny a zvážit, jak moc to porušujete.
Přávě že umyslně mám založený účet k podnikání aby bylo zajištěno, že všechny příchozí platby z podnikání jdou na jeden učet a tím pádem nemuže dojít k opomenutí některé příchozí platby. Takže příchozí platby mám v pořádku, slo mi jen o tuto výdajovou fakturu bez dph, kterou jsem uhradil ze svého osobního uctu, který k podnikání nepouzívám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
30. 10. 2019 9:00
Hezký den,
stala se mi nepříjemná chyba, jsem OSVČ - plátce DPH (vedu DE) a omylem jsem uhradil fakturu ze svého osobního účtu, jedná se o fakturu od neplátce DPH. Jak to vyřešit? Díky moc