prosím Vás, teď jsem to nepochopila a provádíme to stejně. Výběr z eur účtu, směna ve směnárně. A třeba za týden vklad na czk účet. Nechávám peníze na účtu peníze na cestě a účtuji KR dle rozdílu mezi směnárnou a částkou při výběru eur. Měla bych to dle Vás účtovat i přes pokladnu? Zdá se mi to jako krok navíc, když v účtu Peníze na cestě ta částka je vidět... Prosím o info k této problematice, moc děkuji
Daňová evidence je pojem ze zákona o daních z příjmů, primární požadavek je pouze správně stanovit zklad daně. Je zde minimum požadavků na faktické provádění. Takže je možné konkrétní pohyby provést různými způsoby, podle toho jak si zvolíte, pokud se tím nenaruší ten základní požadavek.
Uváděný postup pouze přes peníze na cestě je možný, ušetří se nějaké zápisy. Jiná cesta je třeba dát výdaj z € účtu jako osobní spotřeba, vklad na Kč účet jako vklad podnikatele (a nevznikne žádný kurzový rozdíl).
Ale mi jako účetnímu připadá logičtější zaznamenávat vše tak jak to skutečně proběhlo, takže s využitím pokladen. Výsledek (správný základ daně) je ovšem shodný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
4. 11. 2019 12:27
Prosím o radu, vybírám z devizového účtu 4.000,- Eur, ty směním na Kč a ihned vložím na běžný korunový účet. Musím tuto transakci protáhnout přes pokladnu? Děkuji.