OT. Zkusme se nad tím zamyslet. Zaměstnavatel by musel tuto částku přičíst jako nepeněžní plnění, podléhající dani z příjmu dle § 6 ZDP, sociálnímu a zdravotnímu pojištění ke mzdě zaměstnance. Takže by se zvýšil vyměřovací základ pro výpočet zdravotního pojištění. A to by zase snížilo doplatek do tzv. minima. Ale když by to snížilo doplatek, tak by se musela částka, přičtená ke mzdě opět přepočítat. A tak stále dokola.
Takto jsem na to nepohlížela :-( Prostudovala jsem si i § 209 kde jsou překážky na straně zaměstnavatele (když není tolik práce)- jde o sezónní činnost a chce si zaměstnance udržet. A tak mu chtěl nabídnout tu variantu, že při doplatku ZP část zaplatí zaměstnavatel.
V článku AZ data psali pokud se nedohodnou jinak ZP doplácí zaměstnanec, když pominu § 209. Tak proto jsem se domnívala, že by to i lze.
Jak tedy píšete raději tuto variantu zavrhnout....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 11. 2019 13:26
Dobrý den, může se zaměstnavatel v pracovní smlouvě dohodnout se zaměstnancem, že při zkráceném pracovním úvazku bude doplatek do minimální mzdy na zdravotním pojištění platit zaměstnavatel? A je to potom pro zaměstnavatele zdanitelný výdaj (vede DE)?