Vozidlo je ve výlučném vlastnictví jednoho z manželů nebo je vozidlo ve společném jmění manželů? Máte společné jmění manželů? Je vozidlo používáno jinak jen pro soukromé účely, nebo ještě např. pro podnikatelské aktivity manžela, nebo na pracovní cesty manžela v zaměstnání? Je Váš manžel Vaší spolupracující osobou?
Používá manžel vozidlo v zaměstnání na pracovní cesty? Spolupracující osoba - Zákon o daních z příjmů § 13. Fakticky s Vámi, jak uvádíte, spolupracuje. Máte svoji účetní / účetního /, se kterou byste mohla tyto věci konzultovat?
Nepoužívá ho v práci. Četla jsem si ten zákon §13, tzn., že manžel musí taky podávat přiznání? Já jsem chtěla jenom náhrady za cestu, které skutečně provedl. A pokud pomáhali se zřizováním tchán s tchyní, tak jim nemůžu vyplatit odměnu třeba 2000,- za výpomoc? Teď jste mě tím zákonem zmátla a moc tomu nerozumím.
1) Vozidlo je předmětem daně silniční. Za předpokladu, že Váš manžel je zapsán jako držitel motorového vozidla v technickém průkazu, tak měl / má povinnost podat přihlášku k registraci k dani silniční. A měl / má povinnost začít platit zálohy na silniční daň. Dále měl / má povinnost podávat po konci roku Přiznání k dani silniční. A doplatit silniční daň. Neuvádíte, jak dlouho je vozidlo používáno k činnosti, ze které Vám plynou příjmy ze samostatné činnosti podle ZDP.
2) Můžete si silniční daň, kterou Váš manžel zaplatí, uplatit jako daňově uznatelný výdaj podle ZDP § 24 odst. 2) písmeno u).
3) nevím, v jakých částkách náhradách za cestu zde mluvíme. Zda stokoruny či tisíce za měsíc. Zvažovala jsem využití možnosti, které dává paušální výdaj na dopravu silničním motorovým vozidlem ZDP § 24 odst. 2) písmeno zt).
Je na Vás, zda Vám "stojí" za to uvést manžela i na úřadech jako spolupracující osobu - a ano, jsou s tím spojeny všechny povinnosti, jako má OSVČ - a mít možnost uplatnit výdaje podle ZDP § 24 odst. 2) písmeno zt) - ročně to činí na výdajích 48.000,-Kč.
Nebo zda budete postupovat podle ZDP § 24 odst. 2) písmene k).
4) pokud začínáte a zjišťujete možnosti, doporučuji vše konzultovat dopředu u daňového poradce, nebo alespoň u dobré účetní. Hlavně osobně u někoho, kdo s Vámi bude mít možnost probrat všechny možné alternativy, komu můžete ukázat papíry atd.
5) ověřujete si všechny zde získané informace raději 2x a z více zdrojů.
Informaci o tom, že si můžete legálně uplatňovat výdaj 4.000,-Kč měsíčně za splnění určitých podmínek, jste obdržela. Nemusela byste psát žádné podrobné knihy jízd ani zatěžovat tchána s tchyní se smlouvami, abyste si navyšovala výdaje.
Povinnosti ohledně silniční daně Vašemu manželovi ale i tak zůstávají.
Pokud výdaje nebudete uplatňovat vůbec, tak je samozřejmě zbytečné přihlašovat se k silniční dani. Pokud je chcete uplatnit u individuálních jízd, tak můžete silniční daň přiznat a zaplatit za jednotlivé dny, myslím, že je to 25 Kč/den. Podobně, jako když se využívají na služební cesty soukromá auta zaměstanců. Plátcem silniční daně je firma, která auto takto využila. Proto mám za to, že manžel, který nepodniká, nic dělat nemusí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 11. 2019 7:56
Dobrý den,
chtěla jsem požádat, jestli by mi někdo poradil ohledně uplanění nákladů na automobil, který má manžel v osobním vlastnictví. Občas jej při svém podnikání musím použít, nemám řidičák, tak jedu společně s manželem. Nevím, jak mám vykázat náklady, které vzniknou použitím vozidla...pokud tedy vůbec můžu u soukromého vozidla. Jestli se třeba píše kniha jízd a podává silniční dań....Nevím vůbec, jak to chodí u OSVČ.
Děkuji za každou radu