Kontrola Inspektorát práce - chyba v příplátcích

• (neregistrovaný)

15. 11. 2019 7:22

Dobrý den, ve firmě (restauraci) probíhá kontrola z Inspektorátu práce. Kontrola byla velmi důkladná. Při kontrole docházek a odpracovaných hodin, bylo zjištěno, že jsem zapomněla u jednoho zaměstnance v lednu/19 proplatit příplatek za noční a SO,Ne. (jedná se asi o částku 800,- Kč hrubého). U všech ostatních je Ok - rok 2018,2019.
    Tato chyba je zapsána v Protokole o kontrole - se zněním porušení §118 odst.1 zákona Zákoníku práce.
    Chtěla jsem se zeptat zkušených, jestli mám mzdu za měsíc leden opravit a v 15 denní lhůtě pro vyjádření poslat, že jsem provedli opravu....nebo jak postupovat? Má někdo prosím zkušenosti?
    Nic jiného nenašli - ikdyž se jim třeba nelíbilo přeřazení pracovníka na nižší pracovní pozici (byl pozván k osobnímu vysvětlení) ajn.

Děkuji předem za odpověď a přeji hezký víkend.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 11. 2019 8:20

jukk (neregistrovaný)

Doplatila bych zaměstnanci v nejbližší mzdě a doložila inspekci výplatní pásek nebo jiný doklad, který by prokázal proplacení příplatku.

• 23. 11. 2019 8:16

vera (neregistrovaný)

Udělejte si výpočet na zvláštní list papíru, kde uvedete, že jde o doplatek za měsíc leden 2019, doplatek za XXXX. Toto použijete jako podklad a doplatek za příplatky provedete ve zpracování mezd, zřejmě listopad 2019, když se na to ptáte dnes, 23.11.2019. Doplatek připočtete k hrubé mzdě daného měsíce, musíte doplatek zdanit, odvést z něj ZP, SP. V protokolu z kontroly máte určitě napsáno, že organizace je povinna zaměstnanci příplatky doplatit a podat o tom zprávu. Protože k protokolu se vždy organizace musí vyjádřit, jakou nápravu provedla. Do měsíce ledna se vracet nemůžete, ten máte uzavřený a převedený do účetnictví. Mzdové softwars takto fungují. A proč? Protože podle zákoníku práce se mzda vyplácí za uzavřený měsíc. Uzavřený. No a po výplatním termínu napíšete zprávu k protokolu o nápravě chyby, kam přiložíte výpočet příplatků, kopii výplatní pásky a údaj, že mzda byla vyplacena nebo zaslána na účet zaměstnance.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).