Daňový doklad přijetí platby - je to či není faktura?

• (neregistrovaný)

18. 11. 2019 8:51

Dobrý den, prosím o radu, na základě zálohové faktury jsme dodavateli zaplatili nábytek, nábytek v pořádku dorazil ovšem bez jakýchkoli dokladů, vyžádala jsem si od nich tedy emailem fakturu a místo ní mi dorazil daňový doklad přijetí platby, který na první pohled po odmyslení názvu a textu zdaněná záloha, vypadá jako faktura, ale nejmenuje se tak a není z něj jasné, co jsme vlastně zakoupili - v položkách je jen zúčtování zálohy. Tak jsem je znovu kontaktovala a prý nic jiného vystavovat nebudou... je to tak správně? Podle mě to doklad do účetnictví není, ale nevím. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 11. 2019 9:23

Jana N. (neregistrovaný)

Po zaplacení zálohy se vždy vystavuje daňový doklad k přijaté platbě, pak může být ještě vyúčtovací faktura na doplatek nebo přeplatek

• 18. 11. 2019 9:43

Alena1984 (neregistrovaný)

Děkuji, ještě nikdy se mi nestalo, že bych měla jen takovýto doklad s textem zdaněná záloha místo položek. Normálně tam mívám položky a pod tím odečtenou zálohu a nebo mi přijde tento doklad a pak faktura daňový doklad. Takto mám jen, že jsme zaplatili přes 6 000 Kč a není zřejmé za co.

• 18. 11. 2019 9:50

Alena1984 (neregistrovaný)

A na základě čeho se to pak dává do majetku? Mám jen objednávku, zálohovou fa bez položek - jen s textem záloha a pak daňový doklad přijetí platby opět bez položek jen s textem zdaněná záloha... Nikde krom objednávky tedy není vidět o co jde. Nemůžu si pomoct, ale v pořádku mi to nepřijde.

• 18. 11. 2019 9:57

bata (neregistrovaný)

dobrý den,

ještě se mi nestalo, že by nepřišla konečná faktura.

Zálohová faktura - slouží jako předpis úhrady. K přijaté platbě by měli vystavit daňový doklad k přijaté platbě (ten Vám slouží k nárokování DPH) a potom by měla přijít konečná faktura, na základě které to teprve dostanete do nákladů nebo do majetku....

a v té konečné faktuře vyúčtuji zálohu, aby nezůstala viset na 314.

• 18. 11. 2019 10:23

Zuza (neregistrovaný)

Dobrý den, přidám se k dotazu. Vystavit daňový doklad k přijaté platbě je povinnost?
      když je záloha uhrazena např 15.10. a já vystavím jen konečnou fakturu 16.10. je to ok nebo musím dělat i ten danový doklad?
      Děkuji Z.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).