U nerovnoměrné máte vyrovnávací období a až na konci vyrovnávacího období posoudíte, zda vznikl přesčas.
Takže předpokládám, že zaměstnanec má úvazek 40 hod./týdně, pracuje PO-PÁ a svátek byl jeho pracovní den, ale on ve svátek nepracoval. Měl odpracovat 176 hod. + zaplatíte svátek. 200 - 176 = 24. Přesčas je 24 hodin.
Pracovní doba se neposuzuje ve vztahu k měsíci, ale k týdnu, tedy 7 dnům po sobě jdoucím (týden definuje sám zaměstnavatel) = pokud při PD rozvržené rovnoměrně zaměstnavatel v jednom týdnu nepřiděluje práci v rozsahu, v jakém má, a naopak zaměstnanec v jiném týdnu odpracuje více, než odpovídá stanovené týdenní PD, v prvním týdnu se jedná o překážku na straně zaměstnavatele a v druhém týdnu o práci přesčas. U PD rozvržené rovnoměrně nejsou přesuny v počtech odpracovaných (neodpracovaných) hodin mezi jednotlivými týdny možné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 11. 2019 10:35
Dobrý den, jsem ve mzdové agendě nová, tak se předem omlouvám jestli bude můj dotaz hloupý. Mám zaměstnance, který v říjnu odpracoval 200 hodin. Vím, že fond za říjen i se svátkem je 184 hodin. Dám mu teda 16 hodin přesčas? Ve svátek nepracoval. Nebo budu počítat fond bez svátku a záleží jestli ve svátek pracoval nebo ne?
Děkuji předem za rady.