Výňatek z prvního materiálu k dotacim, na který jsem teď na netu narazila "Podmínky čerpání a vyúčtování dotace"
Uznatelný náklad je nezbytný náklad, který splňuje všechny následující podmínky:
b) vznikl příjemci v přímé souvislosti s prováděním projektu, akce či činnosti v daném
kalendářním roce,..
U většiny dotací a grantů budou podmínky obdobné. Vašemu klientovi vznikne náklad až roce 2020, takže by podmínky pro čerpání grantu v letošním roce s největší pravděpodobností nesplnil. Podívejte se do podmínek čerpání přímo daného grantu. Zkušení diskutujici určitě doplní, ale kontroly pak chtějí vidět nejen faktury, ale i předávací dokumenty, smlouvy atd. A z toho všeho bude vidět, kdy byly služby poskytnuty.
To o tom "kalendářním roku" byl výňatek z materiálu k dotacím. Pokud chcete vystavit fakturu v lednu a práce provést v březnu, proč to pak neučinit tak, jak navrhl ráno Mirek22?
Představte si, že jste majitelem rodinné firmy, který schvaluje platby. Schválíte fakturu na služby / práce, které ještě nebyly provedeny + platbu takové faktury a pak již nebudete mít na dodavatele žádnou páku, aby opravdu služby / práce ve smluvené kvalitě odvedl? Nebo spíš zaplatíte zálohu s tím, že když nebude odvedena řádně služba / práce, tak budete zaplacenou zálohu požadovat zpět.
Já přeci jako poskytovatel služby nemám k takovému dokumentu přístup... Může mi být dokonce jedno, že je to placeno z grantu. Ptám se prostě, jestli můžu vystavit fakturu na služby, které poskytnu až za několik měsiců. Jestli mu to grant dovoluje nebo ne, si musí pohlídat ten, kdo grant čerpá a platbu schvaluje. Například v zákonu o dani z přidané hodnoty se uvádí, že datum uskutečnění danitelného plnění je ve chvíli, kdy je provedena služba nebo vystaven daňový doklad - podle toho, co je první. Ale já nejsem plátcem DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 11. 2019 21:52
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda mohu vystavit fakturu na budoucí služby... Klient potřebuje vyčerpat finance do konce roku, službu bude chtít reálně poskytnout až v březnu. Mám živnostenský list, nejsem plátce DPH. Nemohu se dopátrat, jestli je takový postup v pořádu. Děkuji pěkně za rady.