Pokud máte podepsané prohlášení poplatníka jinde, tak jej u DPP podepsat nemůžete. Jestli jej nikde podepsané nemáte, tak je podpis prohlášení pro vás výhodnější v tom, že slevu na poplatníka uplatníte měsíčně a nemusíte po skončení roku podávat daňové přiznání, abyste zaplacenou daň dostala zpátky.
Máte pravdu, možná jsem dotaz špatně pochopila. Uvidíme, jestli se tazatelka ještě ozve.
Bylo to Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, nebo nějaké "firemní" prohlášení jen ke slevě na daní?
https://www.financnisprava.cz/assets/tiskopisy/5457_26.pdf?201912041921
Mám i HPP,kde mám prohlášení podepsáno. Ale to je asi jedno,já jsem se ptala na to jestli musím podepisovat prohlášení u DPP,kde nechci uplatnit zálohovou daň a ani slevu na dani na poplatníka. Paní mzdová po mě chtěla napsat NE (základní slevu na poplatníka(písm.a)) str.1 a podpis na str.2 Na uvedené zdaňovací období.
Tímto Prohlášením byste prohlásila, že ho nemáte podepsané u jiného zaměstnavatele. Není to pouze Prohlášení ke slevě na daně, je to i Prohlášení podle kterého se následně spočítá z odměna zálohová (a ne srážková) daň. A poplatník .n.e.s.m.í. mít podepsané Prohlášení u dvou zaměstnavatelů současně.
Strana druhá Prohlášení:
Podle § 38k odst. 4 zákona prohlašuji, že: a) současně neuplatňuji za stejné zdaňovací období ani za stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období nárok na slevy na dani podle § 35ba zákona u jiného plátce daně
a že současně na stejné období kalendářního roku jsem neučinil(-a) u jiného plátce daně prohlášení k dani ...
Takže Vám to nemůže být jedno, Vy nejen že nemusíte, ale Vy podle Zákona o daních z přímů nesmíte podepsat Prohlášení poplatníka daně u dvou zaměstnavatelů současně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 12. 2019 15:05
Dobrý den,dnes jsem podepisovala smlouvu na DPP a paní mzdová po mě chtěla podepsat prohlášení,že si neuplatňuji slevu na dani. Ještě jsem se s tím u DPP nesetkala.Musí se to takto podepisovat?Děkuji