Nepíšu ani tituly a v čí prospěch, ale jen číslo jednací, exekutorský úřad s adresou a přednostní - nepřednostní, samozřejmě pořadí. Při více exekucích by se ani vše nevešlo a podrobnosti sdělí exekutor, kterému musíte oznámit zaměstnání dlužníka. Když jsem dostala ZL s exekucemi, tak tam taky bylo uvedeno jen č.j. a exekutor.
A snad si nemyslíte, že ta potvrzení tvoříme ručně. Mzdové programy obsahují i vytvoření zápočťáku s uvedením těchto údajů a mají zabudovaný určitý počet míst (úhozů). Důležité je uvést ty údaje, z kterých nová mzdovka pozná pořadí, o jakou exe jde a kterého exekutora má informovat o nástupu.
Jenomže tvůrci programu někdy zapomenou na OSŘ § 294
(1) Ten, kdo přijímá zaměstnance do práce, je povinen vyžádat si od něho potvrzení vystavené tím, u koho naposledy pracoval, o tom, zda byl nařízen výkon rozhodnutí srážkami z jeho mzdy, kterým soudem a v čí prospěch. Takové potvrzení je povinen každý zaměstnavatel vydat zaměstnanci,.....
Nerozumím. Jak zapomenou? Vy jste dostala do ruky zápočťák, vytvořený mzdovým programem, na které by nebyl oddíl srážek? Já teda ne, akorát tam na údaje bylo málo místa, takže je potřeba zvážit, co kde v kmenových údajích uvést, aby se do ZL přeneslo to podstatné info. Takže např. já přednostně uvádím titul a příjmení exekutora, protože název EÚ s adresou by se mně tam nevešel, ale dle exekutora si to mzdovka vyhledá. A uvádět kterým soudem, případně věřitele, je nanic, podle mě je to zastaralé znění.
Jenže potvrzení o zaměstnání vystavujeme podle ZP a ten vyžaduje podle § 313 odst. 1 písm. e) informaci "zda ze zaměstnancovy mzdy jsou prováděny srážky, v čí prospěch, jak vysoká je pohledávka (...), jaká je výše dosud provedených srážek a jaké je pořadí pohledávky."
Takže uvádím č.j. exekuce, např. 203 EX 1111/11 - tím je přesně označen exekutorský úřad, pak uvádím výši pohledávky, kolik bylo sraženo a jaké je pořadí pohledávky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 12. 2019 22:15
Prosím Vás, když vystavím zaměstnanci zápočtový list, co vyplním do kolonky "ve prospěch" - název věřitele, kterému dluží a nebo jméno exekutora?
Děkuji