Bylo to myšleno, na základě čeho dostane příspěvek zaměstnanec - má příslib příspěvku uveden třeba v pracovní či jiné smlouvě smlouvě (ZDP 24/2/2/j/5), nebo obdrží příspěvek z fondu kulturních a sociálních potřeb atd. Potřebuji posoudit, zda se jedná pro zaměstnavatele o daňově uznatelný náklad, nebo o daňově neuznatelný náklad. Podle toho mohu poradit, na který nákladový účet lze příspěvek zaúčtovat.
Pro firmu daňově uznatelný náklad na základě ZDP 24/2/2/j/5, účet 527 (udělala bych si nějakou analytiku) / 321. U zaměstnance se bude příspěvek chovat jako mzda, odvod daně ze mzdy + SP + ZP, uvést do mzdového listu.
Zda má nárok na příspěvek i žena na rodičovské dovolené - záleží opět na tom, jak a co bylo sjednáno mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Či jaká jsou nastavená firemní pravidla.
Dobrý den,
dnes zamnou přišel jednatel jiného s.r.o. a tvrdil mi, že ve smlouvě žádný příslib nemá a také, že žádný fond kulturních a sociálních potřeb nevede a stejně mu účetní všechno do nákladů dává. Prý si dal do nákladů i vstupenky na koncert. Nevím jestli teda daňově nebo nedaňově to už jsem se nedozvěděla ale prý tam dává úplně všechno, i to, že si jezdí 4x ročně na dovolenou.
Jak to tedy je?
S touto problematikou se setkávám opravdu poprvé.
Možnosti jsou 4. Ale není nyní v mých silách je Vám zde všechny popsat.
A. pro zaměstnavatele daňově uznatelný náklad + pro zaměstnance osvobozený příjem
B. pro zaměstnavatele daňově neuznatelný náklad + pro zaměstnance osvobozený příjem
C. pro zaměstnavatele daňově uznatelný náklad + pro zaměstnance neosvobozený příjem
D. pro zaměstnavatele daňově neuznatelný náklad + pro zaměstnance neosvobozený příjem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 12. 2019 10:25
Dobrý den,
mám takový dotaz ohledně příspěvku na dovolenou, zajímá mě účtování takového příspěvku. (Nepeněžního)
Ještě by nás zajímalo, zda má nárok na příspěvek i žena na rodičovské dovolené.
Děkuji.