Označení na "neschopence" není určující pro uznání úrazu za úraz pracovní. Úraz za úraz pracovní může uznat pouze zaměstnavatel, příp. soud. Zaměstnanec, který utrpěl úraz, který může být úrazem pracovním, je povinen tuto skutečnost, pokud mu to jeho zdravotní stav dovolí, neprodleně oznámit svému nadřízenému vedoucímu zaměstnanci. Pokud tak neučinil, jde to k jeho tíži. Při pozdějším oznámení musí prokázat, že k úrazu došlo a za jakých podmínek, aby zaměstnavatel mohl rozhodnout, zda se jedná či nikoliv o pracovní úraz.
Osobně doporučuji zaměstnance informovat o tom, že na "neschopence" má zaškrtnut pracovní úraz, ale že mu úraz nebyl uznán za pracovní, neboť zaměstnavateli nebyl ohlášen vznik takového úrazu. A úraz dále řešit jako nepracovní.
Osobně doporučuji zaměstnance informovat o tom, že nesplnil svoji zákonnou povinnost a dále jako zaměstnavatel plnit povinnosti, které mu ukládá zákon.
Teď už zaměstnavatel nemůže dělat, že o ničem neví a pokud by své povinnosti neplnil, šlo by to k jeho tíži.
Nevím, proč to řešíte, když je to již vyřešeno, jak již tazatelka uvedla. Vašim problémem (nejen u tohoto dotazu) je, že ne dost dobře chápete na co se lidi ptají a co svým textem vyjadřují. Pravděpodobně nejste z praxe. Tím, že tazatelka uvedla, že o úrazu neví, zcela logicky bylo myšleno, že neví o úrazu, který by měl být uznán za úraz pracovní, neboť o takovém úrazu nemá žádný záznam (zaškrtnutí kolonky na tzv. neschopence takovým záznamem není!). O tom, že zaměstnanec utrpěl úraz záznam pochopitelně má a ví o něm. Proto se dotazovala, jak má reagovat.
Důležité je, že tazatelka ví, jak má dále postupovat.
Problém, na který se upozornilo, byl podle mne ve formulaci
"...že mu úraz nebyl uznán za pracovní, neboť zaměstnavateli nebyl ohlášen vznik takového úrazu."
Z toho totiž může vyplývat, že zaměstnavatel o úrazu ví, ale protože ho zaměstnanec zaměstnavateli neohlásil, zaměstnavatel ho neuznal jako pracovní. Proto je lepší formulace oznámení tazatelky.
Samozřejmě, že zaměstnavatel o úrazu ví. Dozvěděl se to z "neschopenky". Ale tento úraz neuznal za pracovní úraz, neboť o vzniku úrazu, který by mohl být uznán za úraz pracovní nemá žádné hlášení, a to nejen od postiženého, ale ani od žádného svědka (není žádný záznam v knize úrazů). Proto formulace tazatelky je méně přesná.
Zaměstnavatel ví, že se zaměstnanci XY stal úraz (oznámení na "neschopence"). Údajně by se mělo jednat o pracovní úraz. Zaměstnavatel však neeviduje žádné oznámení (postiženým ani svědkem) o úrazu zaměstnance XY, který by mohl být uznán za pracovní úraz. Proto o uvedené skutečnosti informuje zaměstnance XY a zároveň mu sdělí, že úraz, který mu vznikl neuznává za úraz pracovní, neboť nemá v evidenci žádný úraz, který se mu stal a mohl by být uznán za pracovní úraz. Nyní je na zaměstnanci XY, zda úraz, který utrpěl bude chtít uznat za úraz pracovní. Pokud ano, bude muset doložit, že splňuje požadavky pro uznání za úraz pracovní.
Možná se nejedná o pracovní úraz, možná se jedná. Důležité je, zda zaměstnanec XY bude schopen doložit, že se o pracovní úraz jedná. Pokud nikoliv, má smůlu, neboť pouhé označení na "neschopence" není určující.
Dobrý den, o žádném úrazu, že by se zaměstnanci stal nevím. A ani žádný z vedoucích, tudíž mu nadřízení úraz uznat nechtějí...protože nikdo neví co se mu stalo. A neschopenku zaslal poštou, ani nezatelefonoval jak má situaci řešit. Děkuji za Vaše rady, každý na to má jiný názor...ale nevidím důvod se tady nějak dohodovat.
Takže pro upřesnění. Na aktuálním znění Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti je rubrika "Pracovní úraz". Zatržení této kolonky lékařem, který tzv. neschopenku vystavil pro zaměstnavatele nemá žádný zásadní význam. Pro zaměstnavatele se jedná pouze o informaci, že pravděpodobně jeho zaměstnanec lékaři sdělil, že úraz utrpěl v práci. V žádném případě se nejedná o stanovení, že se o pracovní úraz jedná, ani i informaci pro zaměstnavatele, že jeho zaměstnanec utrpěl pracovní úraz. Z uvedeného lze pouze dovodit, že zaměstnanec utrpěl úraz. Zda pracovní, je na rozhodnutí zaměstnavatele.
Takže, když zaměstnavatel má před sebou "neschopenku", na které je zatrženo "Pracovní úraz", neznamená to, že o pracovním úrazu ví. Pouze může předpokládat, že jeho zaměstnanec utrpěl úraz. Jaký, se opravdu z "neschopenky" nedozví! Pracovním úrazem může být úraz, který na tzv. neschopence není takto označen, jakož i jim být nemusí být úraz, který takto označen je (rozhodnutí je v pravomoci zaměstnavatele, příp. soudu). Nemá-li zaměstnavatel nahlášeno, že dotyčnému zaměstnanci vznikl úraz, který by mohl být úrazem pracovním, je zcela logické, že utrpěný úraz považuje za nepracovní (o vzniku úrazu, který může být úrazem pracovním neví). Je na zaměstnanci, nikoliv na zaměstnavateli, aby dokázal opak.
Z příspěvku Aion jsem pochopila, že s p. Neugebauerem nesouhlasí, ale vůbec nevysvětlila, v čem s ním nesouhlasí a jaký by měl tedy být další postup zaměstnavatele, jaké jiné konkrétní kroky by měl učinit. A dále následovaly dohady o tom, jestli zaměstnavatel o úrazu ví nebo neví. Nevím, jak jste to pochopila Vy, ale mně ten popis případu přišel celkem jasný: zaměstnanec začal marodit a poslal neschopenku, na kterém účetní uviděla, že lékař zatrhl, že jde o nemoc v důsledku pracovního úrazu. Že si přivodil nějaký úraz, to je jasné ze zatržení na neschopence - v tomto okamžiku získal zaměstnavatel informaci, že se zaměstnanci stal nějaký úraz. Ale nikomu ve firmě není nic známo o tom, že by si dotyčný přivodil úraz, který by mohl být vyhodnocený jako pracovní, nikdo u žádného jeho úrazu nebyl a on sám nikomu žádný úraz, který by mohl být hodnocený jako pracovní, nenahlásil. A já jsem to pochopila tak, že nikdo neví, co se mu stalo, prostě že do doby dodání neschopenky nikdo nevěděl, že by si vůbec nějaký úraz přivodil. A samozřejmě tím pádem ani žádný záznam o pracovním úrazu ani nebyl sepsán.
Proto rada p. Neugebauera zněla:" Osobně doporučuji zaměstnance informovat o tom, že na "neschopence" má zaškrtnut pracovní úraz, ale že mu úraz nebyl uznán za pracovní, neboť zaměstnavateli nebyl ohlášen vznik takového úrazu. A úraz dále řešit jako nepracovní."
A dále následovala debata mezi ním a Aion, ze které nevyplynula žádná odpověď na otázku, jaké že další povinnosti by měl zaměstnavatel plnit.
Nejde o žádný neobvyklý případ, stává se to, že na zaměstnancem zaslaném díle III. je zatržena kolonka pracovního úrazu a pak se ukáže, že si ruku rozřízl nebo kotník zvrtl doma. Asi bych zaměstnanci k tomu infu o neuznání úrazu jako pracovního přiložila ten formulář, který zasílá sociálka zaměstnanci k vyplnění v případě jiného než pracovního úrazu (když nemoc přesáhne 2 týdny a jde o nemocenskou), aby popsal, jak a kde se úraz stal. Protože když bude nemoc delší než 2 týdny a doklady se postoupí sociálce a pracovnice sociálky při zpracovávání neschopenky uvidí na ní zatrženou kolonku pracovního úrazu, bude firmu urgovat o dodání Záznamu o pracovním úrazu. Abych tomu předešla, přiložila bych k dokladům posílaným na sociálku to info o neuznání pracovního úrazu plus ten vyplněný druhý formulář o úrazu, pokud mně ho tedy zaměstnanec pošle.
Zaměstnavatel se v žádném případě nemusí, a to ani obecně, dohadovat se zaměstnancem, zda se jedná či nikoliv o pracovní úraz. On je tím, kdo rozhoduje, že se jedná nebo nejedná o pracovní úraz. Pokud se jeho rozhodnutí zaměstnanci nelíbí, může se obrátit na soud.
Zaměstnavatel také nemusí zaměstnance k ničemu vyzývat. Je na zaměstnanci, zda své právo uplatní, či nikoliv.
Co se týče oznamování, tak si osobně myslím, že v popisovaném případě by měl zjištěnou skutečnost svému zaměstnanci oznámit a tím jej upozornit na vzniklý rozpor. Je na zaměstnanci, jak bude reagovat.
Děkuji za lichotku...aspoň máte co dělat přes den a nenudit se.
Diskuzi jsem měla ráda, protože se v ní každý snažil pomoct a poradit při řešení pro jednoho prkotiny, pro druhé problému...jako jsem chtěla pomoct já...ale to co jsem si přečetla v několika diskuzích a nejen v této...mě utvrdilo, že lidi jsou opravdu různí. Nevím kdo bude mít pravdu., chtěla jsem jen slyšet více názorů a pohledů na popisovanou situaci.
Děkuji za ukázku jak se lidi k sobě dokážou chovat vlastně jen přes internet a vůbec se neznají.
Sem už nikdy... přeji Vám krásné dny a pro každého klidné a pohodové Vánoce...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 12. 2019 7:57
Dobrý den, dne 10.12.2019 dorazila na firmu PN zaměstnance s tím, že je tam zatrhnuto, že od 4.12.2019 má pracovní úraz...nikomu však nenahlásil, že by se mu nějaký úraz stal...takže já jako personalistka nemám v knize úrazů nic zapsáno a tudíž nadřízení neuznávají PN jako pracovní úraz. Můžete mi prosím poradit jak postupovat při informování zaměstnance? Děkuji za pomoc