Záleží na tom, jestli jste si jako OSVČ platila nemocenské pojištění a jak dlouho.
Ze stránek ČSSZ:
Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) mají nárok na peněžitou pomoc v mateřství, jen pokud si dobrovolně a po určitou dobu platí nemocenské pojištění. OSVČ musí splnit podmínku účasti na nemocenském pojištění osob samostatně výdělečně činných alespoň po dobu 180 dnů v období jednoho roku přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství. Současně musí účast na nemocenském pojištění (ze zaměstnání nebo z podnikání) trvat alespoň 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech přede dnem nástupu na dávku.
Dobrý den, děkuji za upřesnění. Dejme tomu, že si nemocenské platim. Zajímá mě právě, jestli se dá peněžitá pomoc v mateřství počítat jen buď od zaměstnavatele nebo jen z vedlejší činnosti. Nebo zda se dá mateřská zkombinovat a vypočítat jak od zaměstnavatele, tak i z vedlejší činnosti. Děkuji. V tomhle plavu a nic o tom nemám nastudování...
Co znamená: "Dejme tomu, že si nemocenské platím"? Buď platíte a nebo neplatíte.
Studovat můžete tady na googlu:
https://www.cssz.cz/documents/20143/99569/PPM_RP_2015_m.pdf/7a58e2c4-9bba-37b2-20d6-8021562948bb
Dobrý den, omlouvám se Vám. Nebylo mi včera Dobře, tak jsem se nedostala k odpovědi. Jsem v úplném začátku těhotenství, tak jsem si říkala, zda by šlo ještě nemocenské platit těch 180dnu a tím splnit tu podmínku na účasti nemocenského pojištění. Ještě jednou děkuji za Vaše odpovědi. Určitě bych reagovala už včera, ale opravdu jsem se ze zdravotních důvodů neozvala.
OT. Najděte si na pomoc s výpočtem opravdu dobrou účetní či jiného poradce, který se v této problematice dobře vyzná. Nejde jen o těch "180 dnů", ale i vyměřovací základ atd.
A v tomto okamžiku vzhledem k poslednímu dni v měsíci a pokud se chcete přihlásit k nemocenskému pojištění, je pro Vás každá hodina drahá.
https://www.cssz.cz/web/cz/platby-a-vazba-na-dp
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
28. 12. 2019 9:48
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na výpočet mateřské. Jsem několik let zaměstnaná u firmy, takže první mateřská se mi jednoduše počítala, s tím nebyl žádný problém . Teď jsem podruhé těhotná, ale od ledna 2018 jsem si ještě založila živnost na vedlejší pracovní poměr a privydevam si tím na mateřské dovolené. Můj dotaz tedy je, zda se mi bude počítát mateřská opět jen od zaměstnavatele, u kterého jsem na HPP nebo se ještě k tomu může počítat i výdělek z vedlejší činnosti. Děkuji ????.