Váš dodavatel má pravdu. Nemusí zveřejňovat žádný bankovní účet, nic takového mu § 96 ZDPH nepřikazuje. A co se "limitní" částky týká, musíte číst písm. c) odst. 2) § 109 ZDPH pozorně. Částka tam sice uvedena není, ale je tam uvedeno, kde / resp. v kterém zákonu / ji máte "hledat".
A překračuje úplata za Vámi uváděné plnění dvojnásobek částky podle zákona upravujícího omezení plateb v hotovosti?
Četla jste ten zákon upravující omezení plateb v hotovosti?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 1. 2020 6:37
dobrý den,
dneska ráno jsem psala dotaz ohledně nezveřejněného účtu a teď ho nemůžu najít. Píši tedy ještě jednou.
dodavatel nám zaslal fakturu, částka 70tis, na ní není zveřejněný účet. Když jsem se dívala do aresu, tak nemá žádný zveřejněný a to mi přijde zvláštní. Dodavateli jsem psala a on mi odepsal:
"Dle ustanovení §96 zákona o DPH zakotvuje plátcům povinnost sdělit BÚ finanční správě a oprávnění, nikoliv tedy povinnost, tyto účty zveřejnit. Z tohoto důvodu, nevidíme důvod určovat a zveřejňovat bankovní účty."
parag. 96/2 osoba povinná k dani je oprávněna určit, která čísla účtů podle odstavce 1 budou zveřejněna způsobem umožňujícím dálkový přístup - to znamená, že nemusí zveřejnit všechny účty co nahlásí na FU, ale nějaký ano? a k čemu pak slouží ty co nezveřejní?
Parag. 109/2 písm. – plátci DPH jsou povinni zveřejnit účet, pokud zaplatíme na jiný než na zveřejněný účet, ručíme za nezaplacenou daň?
Taky jsem našla v diskuzi, že se to týká až od částky 540tis. par. 109 – ale tam tuto částku nevidím.
První variata – že musí aspoň nějaký?
druhá variata jak to chápu, že dodavatel nemusí zveřejnit účet a zároveň mi ručíme za nezaplacenou daň?
Jak by jste postupovali? Děkuji a přeji pěkný den