Starobní důchod vyplácí ČSSZ? Pokud ano, nemusíte k Přehledu nic dokládat.
Na svoji zdravotní pojišťovnu jste v roce 2019 oznamoval, že jste osobou, za kterou je plátcem pojistného na zdravotní pojištění stát?
Informace z internetu:
Sociální pojištění
OSVČ není povinna dokládat důvody pro výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti, které ČSSZ vede ve své evidenci nebo má možnost si tento údaj obstarat v elektronické podobě - viz níže.
ČSSZ - Přehled povinně i nepovinně dokládaných důvodů pro výkon vedlejší činnosti
Zdravotní pojištění
Povinnosti pojištěnců, za které platí pojistné stát
https://www.vzp.cz/platci/informace/stat/povinnosti-pojistencu-za-ktere-plati-pojistne-stat
Děkuji za opravdu dobře vysvětlující odpověď. Na VZP bylo přiznání důchodu nahlášeno.
Nemusíte k Přehledu na VZP nic dokládat.
Jediné, na co si dát pozor, je při vyplnění Přehledů pozor na zaškrtnutí čtverečků u měsíců "Vedlejší činnosti OSVČ".
Sociální pojištění vedlejší činnost OSVČ (Údaje o výkonu samostatné výdělečné činnosti - Vedlejší SVČ jsem vykonával v měsících) - stačí jeden den v měsíci, kdy byl souběh podnikání a byl přiznán důchod, můžete zaškrtnout měsíc jako "jen vedlejší" činnost OSVČ
Zdravotní pojištění vedlejší činnost OSVČ (nebyl stanoven minimální vyměřovací základ v měsících) - musí být celý kalendářní měsíc přiznán důchod, abyste mohl zaškrtnou měsíc jako "vedlejší" činnost OSVČ (Poučení k formuláři Přehled druhá strana nahoře )
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 1. 2020 7:36
Dobrý den, jsem 20 let OSVČ a od března 2019 mi byl přiznán starobní důchod. Až budu podávat daňové přiznání a přehledy pro VZP a OSSZ , tak budu potřebovat přiložit nějaké potvrzení, že jsem v důchodu ?
Nevíte to prosím někdo?