Je tam uvedeno, podle kterého zákona je smlouva uzavřena?
A je tam výslovně uvedeno "pracovník"?
Jen nechápu tu nutnost "IČ". Co například svobodná podnikání - novináři, také nemají IČ. Dle toho, co jsem vyčetla v Seznamu osob evidovaných v ROS a jejich editorů neexistuje Editor ROS, který by jim IČ přidělil.
Je to pouze Smlouva o produkci, neni uveden zadny parag. dle jakeho zakona ..., pracovnik tam je napsane...
vyplacena castka napr. 8000 kc.... a ze maji povinnost si zdanit sami..
u umelcu je Smlouva u umeleckem vystoupeni, tady beru, ze neni IC..¨
Ale ta prvni smlouva, te nejak nerozumim, zdali vubec muzu dat jako dan. uzantelny naklad ? dle me to mela byt např. dohoda o provedení prace a meli jsme srazit srazkovou dan...
Co si myslite, prosim ?
Nechala bych si od klienta ke smlouvě písemně doplnit, podle kterého zákona byla smlouva uzavřena. A podle toho bych problém řešila dál.
Také bych klienta písemně upozornila na možná rizika. NOZ x "pracovník" atd. Stejnopis upozornění (minimálně s parafou klienta), bych si uschovala. Možná bude hůř.
no a kdyz doplní na smlouvy, že jsou dle občasnkého zakoníku...., uctovala byste danove ?
Nejradeji bych to vse nechala predelat na dohody o provedeni prace, ale to asi nepujde...
kdysi byl takzvany bonzovaci zakon, kdy se nahlasovaly prijmy vyplacene FO nad 40 tis. Kč, ale to bylo uz zrušené, není nahodou něco nového ?
Dekuji za cas
Informace, podle které zákona je smlouva či dohoda uzavřena by měla vliv na to, zda se případně nebude jednat o příjmy, podléhající dani ze závislé činnosti.
Ale nebude to mít vliv na to, že se bude u firmy jednat o daňově uznatelný náklad, nebo o daňově neuznatelný náklad. O tom by rozhodovaly jiné okolnosti.
"Práskačka" podle odst. 5) §34 Zákona č. 337/1992 Sb. o správě daní a poplatků pozbyla platnosti 31.12.2010. Nový Daňový řád tuto povinnost nezavedl.
OT. Občas si říkám, je externí účetní i detektiv? Má zjišťovat na internetu, zda je poskytovatel služby klienta - jak by to ZDPH nazval - osobou povinnou k dani i když klient nemá informace o tom, že by poskytovatel služby měl IČ či DIČ? Může mít stránky, kde nabízí své služby, či může mít "podnikatelské" inzeráty. A jen nemá přiděleno IČ a chybí informace o DIČ. Ale také nemusí mít nic.
Nebo má externí účetní sčítat částky, zda překročily či neprokročily roční limity pro "osvobození" příjmu z příležitostných činností podle § 10 ZDP a říkat si, přiznal poskytovatel služby klienta ve svém DAP daně z příjmu, nepřiznal daně z příjmu. ..
Byl tu prastarý judikát, podle něhož nevadí, že plnění poskytla neztotožněná a možná právně neexistující osoba, ovšem musí se prokázat, že práce byla provedená a peníze vyplaceny. Jenže pak jsou tu četné jiné judikáty o neunesení důkazního břemene. Máme internet, tak hledám, když nenajdu, upozorním. Víc neumím;-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 1. 2020 16:52
Dobrý den,
prosim o radu, dostala jsem na stul smlouv o produkci, zajisteni nejakych praci na zakazce... . smlouva je na FO, ktera nema IC nic....., v smlouve je uvedeno, ze si pracovnik zajisti zdaneni sam...
S tim jsem se jeste nesetkala a vubec se mi to nelíbí. Dle mne bud s IČ nebo dohodu
Prosím o názor.