Životní poj.?

• (neregistrovaný)

22. 1. 2020 16:53

Dobrý den,
    prosím můžete mi někdo poradit, jak je to s uplatněním tedy dle mého spíš s neuplatněním plateb na životní pojištění?
    Náš zaměstnanec si platí své životní pojištění, to je v pořádku. Ale dále platí i životní pojištění on, ale jako životko Junior svým vnoučatům. Doposud neuplatňoval a letos mu poradila paní v pojišťovně, že je to možné uplatnit na slevě u daně z příjmu.
    Já si myslím, že to nelze, dle mého totiž jak je napsáno v zákoně je důležité, že on je pojistník, ale zároveň i pojištěný, což tady jsou ty vnoučata.
    Takže jen prosím o ujasnění, zda se nemýlím a není náhodou nějaká změna?
    Děkuji velice za pomoc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 1. 2020 17:06

. (neregistrovaný)

Nemýlíte, není změna. Oni někteří toho napovídají, jen aby měli vyšší provizi.
      Vytiskněte mu odst. 6) § 15 ZDP a zvýrazněte slova .... jeho soukromé životní pojištění podle pojistné smlouvy uzavřené mezi poplatníkem jako pojistníkem a pojištěným v jedné osobě a pojišťovnou ....

• 29. 1. 2020 14:59

MoniV

Dobrý den, omlouvám se, že zasahuji do diskuze, mám ale případ, kdy zaměstnanec je pojistník a jako pojištění je uveden nejenom on, ale i jeho manželka. Jsem na vážkách jestli to splňuje podmínku protože na jednu stranu je pojistník i pojištění, ale je tam ještě jeden pojištěný navíc, tak nevím jestli se dá uplatnit. Samozřejmě v pojišťovně jsou v poho vše jde a potvrzení poslali.
      Děkuji předem za radu.

• 29. 1. 2020 18:45

. (neregistrovaný)

Setkala jsem se s něčím podobným před lety, pojišťovna poslala Potvrzení o pojistném zaplaceném poplatníkem na soukromé životní pojištění a uvedla tam částku pojistného, kterou pojistník v daném roce zaplatil - ale z toho ještě uvedla částku na soukromé životní pojištění, vymezené pro účely daní z příjmů v celkové výši xxx Kč. Takže se z Potvrzení dalo vyčíst, jak vysoká částka se může uplatnit jako nezdanitelná část základu daně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).