DPH-odkupné, prosím věděl by někdo?

• (neregistrovaný)

22. 1. 2020 19:07

Dobrý den, prosím o radu. OSVČ plátce DPH koupila mob. telefon, následně ho chtěla po 3 dnech vrátit, ale už to nešlo a nabídli odkupné. Takže jsou tu dvě faktury:1/ normální nákup s DPH s nárokem na vrácení DPH a teď 2/ druhá faktura, kde je odkupné-zvláštní režim §90 odst. 14 částka bez DPH a další řádek druhý nový telefon s 21% DPH. Teď řeším a nevím. OSVČ má jeden telefon a nárok na dva odpočty DPH? Moc děkuji, jestli to mám zmateně popsané,omlouvám se, případně dovysvětlím.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 1. 2020 19:28

Brabec František (neregistrovaný)

Druhá faktura je podle mě blbě, zvláštní režim se používá, když obchodník prodává použitou věc pořízenou od neplátce (daní DPH jen svoji přirážku a tu si kupující neodpočte). A OSVČ má teď tedy oba telefony? Správně měli poskytnout slevu z ceny prvního formou dobropisu.

• 22. 1. 2020 19:38

456 (neregistrovaný)

OSVČ má jen jeden telefon, ten první si právě nechal vykoupit ve zvláštním režimu bez DPH a následně si koupil druhý. Nevím si rady s tím, co mám dělat s první fakturou - klasika koupený mobil s DPH 21%. Dobropis nemohli vystavit, žádné zboží jim nevrátil ani slevu nedostal, prostě ho odkoupili. Nemůžu přeci uplatnit odpočet DPH na telefon, který je v zápětí za tři dny odkoupen?

• 22. 1. 2020 22:25

Brabec František (neregistrovaný)

Odpočet uplatnit můžete, ale musíte odvést DPH z celé částky, za kterou Vám ho zpětně vykoupili (a vystavit na to daňový doklad-prodej zboží osobě povinné k dani, i když ho asi nebude chtít). OSVČ a ten obchodník asi nejsou spojené osoby, takže tu "výkupní cenu" asi můžete považovat za obvyklou - teda pokud mobil za 20000 Kč nevykoupili po 3 dnech za 100 Kč …..
      Ve zvláštním režimu se prodává, ale nevykupuje. To je divný, tady mě napadá jenom citovat klasika "Buď jsem blbej já, nebo oni .."

• 23. 1. 2020 7:59

456 (neregistrovaný)

Moc Vám děkuji za radu. Je to taková neobvyklá situace a myslím si, možná špatně, že pokud to koupil na IČO a je plátce DPH, tudíž si bude uplatňovat odpočet, neměli mu to vykupovat ve zvláštním režimu, ale s DPH. Cena to byla obvyklá, jinak by si ho raději asi nechal :-)

• 18. 2. 2020 13:11

aalenka (neregistrovaný)

dobrý den,
      omlouvám se, čtu Váš dotaz a máte tedy zkušenost s DPH a zvlášním režimem.
      Vedu DE a nevím si rady, do kterých řádků v daňovém přinání k DPH mám zapsat prodej mobilního telefonu vykoupeného jako bazar.
      příklad:
      prodám mobilní telefon: 1.000Kč(nákupní cena)+200Kč rabat+21%DPH z rabatu, tj.42Kč=procejní cena celkem 1.242Kč. na prodejce bude 1.242Kč , DPH 0% nebo 21%procent z rabatu?
      a v daňovém přiznání jak?
      byla byste tak moc ochotná a poradila mi?
      děkuji moc :-)
      aalenka

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).