Druhá faktura je podle mě blbě, zvláštní režim se používá, když obchodník prodává použitou věc pořízenou od neplátce (daní DPH jen svoji přirážku a tu si kupující neodpočte). A OSVČ má teď tedy oba telefony? Správně měli poskytnout slevu z ceny prvního formou dobropisu.
OSVČ má jen jeden telefon, ten první si právě nechal vykoupit ve zvláštním režimu bez DPH a následně si koupil druhý. Nevím si rady s tím, co mám dělat s první fakturou - klasika koupený mobil s DPH 21%. Dobropis nemohli vystavit, žádné zboží jim nevrátil ani slevu nedostal, prostě ho odkoupili. Nemůžu přeci uplatnit odpočet DPH na telefon, který je v zápětí za tři dny odkoupen?
Odpočet uplatnit můžete, ale musíte odvést DPH z celé částky, za kterou Vám ho zpětně vykoupili (a vystavit na to daňový doklad-prodej zboží osobě povinné k dani, i když ho asi nebude chtít). OSVČ a ten obchodník asi nejsou spojené osoby, takže tu "výkupní cenu" asi můžete považovat za obvyklou - teda pokud mobil za 20000 Kč nevykoupili po 3 dnech za 100 Kč …..
Ve zvláštním režimu se prodává, ale nevykupuje. To je divný, tady mě napadá jenom citovat klasika "Buď jsem blbej já, nebo oni .."
dobrý den,
omlouvám se, čtu Váš dotaz a máte tedy zkušenost s DPH a zvlášním režimem.
Vedu DE a nevím si rady, do kterých řádků v daňovém přinání k DPH mám zapsat prodej mobilního telefonu vykoupeného jako bazar.
příklad:
prodám mobilní telefon: 1.000Kč(nákupní cena)+200Kč rabat+21%DPH z rabatu, tj.42Kč=procejní cena celkem 1.242Kč. na prodejce bude 1.242Kč , DPH 0% nebo 21%procent z rabatu?
a v daňovém přiznání jak?
byla byste tak moc ochotná a poradila mi?
děkuji moc :-)
aalenka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 1. 2020 19:07
Dobrý den, prosím o radu. OSVČ plátce DPH koupila mob. telefon, následně ho chtěla po 3 dnech vrátit, ale už to nešlo a nabídli odkupné. Takže jsou tu dvě faktury:1/ normální nákup s DPH s nárokem na vrácení DPH a teď 2/ druhá faktura, kde je odkupné-zvláštní režim §90 odst. 14 částka bez DPH a další řádek druhý nový telefon s 21% DPH. Teď řeším a nevím. OSVČ má jeden telefon a nárok na dva odpočty DPH? Moc děkuji, jestli to mám zmateně popsané,omlouvám se, případně dovysvětlím.