Daňové přiznání za rok 2019

• (neregistrovaný)

25. 1. 2020 21:18

Dobrý večer, prosím o radu, co všechno doložit, když si chci podat daňové přiznání za rok 2019.
    Leden - srpen jsem pracoval ve své firmě s.r.o.jako jednatel, poté jsem firmu prodal. V září a říjnu jsem byl na nemocenské. A od konce října mám starobní důchod.
    Děkuji velice za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 1. 2020 22:36

. (neregistrovaný)

Pokud Vám byla z odměny jednatele vypočtena "zálohová" daň, budete potřebovat z firmy "Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění". Toto Potvrzení budete přikládat k daňovému přiznání.
      Dále, pokud budete uplatňovat v daňovém přiznání nějaké slevy nebo daňová zvýhodnění, tak potvrzení k těmto slevám / zvýhodněním.
      Je zde možnost, že Vás bude správce daně kontaktovat s dotazem, zda jste měl příjmy / či s dotazem co jste dělal / v období od září do prosince 2019. Můžete (není to ale žádná povinnost) uvést do textové přílohy Přiznání k dani z příjmu FO, že jste v období od září do prosince 2019 měl příjmy od daně osvobozené podle § 4 odst. 1) písm. h) Zákona o daních z příjmů.

ZDP 4/1/h ... příjem získaný ve formě dávky nebo služby z nemocenského pojištění, důchodového pojištění podle zákona upravujícího důchodové pojištění ...
      https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586

Doporučuji vyplňovat Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období roku 2019 na EPO, je tam Průvodce, Přepočty, Protokol chyb, uložení pracovního souboru, tisk, ..

https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/epo2/form/form_uvod.faces?CPodani=D0Irj-Jcax5h4RH72QdDoIbB&nov=1&ext=t

• 26. 1. 2020 5:44

David (neregistrovaný)

Děkuji. Ve firmě, kde jsem byl jednatel, jsem měl hlavní pracovní poměr. Pochopil jsem to dobře, že tedy budu potřebovat potvrzení o zdanitelných příjmech za leden až srpen + příloha září až prosinec příjmy od daně osvobozené (nemoc+důchod)?
      Děkuji

• 26. 1. 2020 7:30

jp (neregistrovaný)

K podání daňového přiznání vám stačí pouze potvrzení o zdanitelných příjmech.
      Další varianta, a pro vás jednodušší je, že si ve své bývalé firmě (pokud stále běží a funguje) požádáte o roční zúčtování daní vyplněním tohoto tiskopisu: https://www.financnisprava.cz/assets/tiskopisy/5457-B_1.pdf?202001260654 To je možné pouze, pokud jste tam měl podepsané prohlášení poplatníka daně, ale předpokládám, že ano, když píšete, že to byl váš hlavní pracovní poměr.

• 26. 1. 2020 8:17

. (neregistrovaný)

Jako povinnou přílohu budete potřebovat pouze "Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti ..".

Ta textová příloha DAP je jen Vámi vyplněný list papíru, který vložíte ke svému Přiznání k dani z příjmu FO.

Na tento list papíru můžete napsat v případě, že nechcete, aby Vás následně kontaktovali z FÚ s dotazy, proč jste jim nedodal nějaká další Potvrzení o zdanitelných příjmech za období od září do prosince 2019 např.
      * že jste byl nemocný a pak jste byl ve starobním důchodu - to pokud chcete správci daně sdělit hodně osobní informace
      nebo
      * že jste v období od září do prosince 2019 měl příjmy od daně osvobozené podle § 4 odst. 1) písm. h) Zákona o daních z příjmů - to pokud mu nechcete sdělovat příliš osobní informace a přitom vlastně sdělujete to samé, co je uvedeno výše, jen "jejich" jazykem

ALE tyto informace nemáte povinnost takto dopředu správci daně sdělovat.

• 26. 1. 2020 11:13

David (neregistrovaný)

Moc děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).