Při kontrole na FU - knihou jízd prokazujete spotřebovanou naftu /benzin/ , kterou si dávate do nakladu a uplatňujete DPH
nevim jake vedete učetnictvi - ale jak prokážete spotřebu nafty např. za 15 000,- měsíčně???
My byli na kontrole na FU a samozřejmě chtěli vidět knihy jízd a kontrolovali spotřebu
- no a je parada někomu vysvětlovat, že než se velke auto zahřeje tak spotřebuje naftu
oni by byli schopni jet se podívat a určit kolik ml spotřebuje auto při startovani a zahřívaní v zimě.
Ale musíte doufat, že na kontrolu nepujdete
Takže teoreticky nemusím ale prakticky se budu hádat při případné kontrole s FÚ a prokazovat že mi auto žere o 2l víc než je uvedeno v TP. Takže zase hovadina navíc pro OSVČ
Děkuji
Teoreticky nemusíte "knihu jízd" vést, ale prakticky musíte prokázat.... Jak, je pouze na Vás. A toho, co musíte prokázat, je dost.
A nepůjde ani o těch pár litrů, ale půjde o to, že budete muset prokázat oprávněnost daňově uznatelných výdajů (nákladů) dle ZDP a oprávněnost odpočtu DPH dle ZDPH.
Pracovníci FÚ se s Vámi opravdu nebudou hádat. Pokud neprokážete oprávněnost výdajů (nákladů) a oprávněnost odpočtů DPH, tak neuznají komplet výdaje spojené s provozem vozidla, neuznají odpisy vozidla, neuznají odpočty DPH spojené s provozem vozidla ani odpočet DPH při pořízení vozidla. A daně včetně sakcí doměří. Fakt se s Vámi mazlit nebudou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 1. 2020 20:54
Dobrý den
omlouvám se za opakující se dotaz ale:
jsem plátce DPH - silniční daň mám - auto psané na mou firmu v mém vlastnictví -uplatňuji PHM - s autem jezdím služebně (ale i osobně to ovšem maskuji)
dotaz: musím psát knihu jízd nebo nemusím
bratr je na tom totožně on nepíše a já píšu
Děkuji