Pronájem prostor plátce DPH neplátci

• (neregistrovaný)

28. 1. 2020 16:36

Zdravím,
    může s.r.o., plátce DPH, pronajímat vlastní prostory neplátci OSVČ bez DPH? Dříve to možné bylo, prolétla jsem zákon o DPH a zatím nenašla?
    Prostory ale současně prochází rekonstrukcí - nebude mít případná fakturace pronájmu bez DPH vliv na nárok uplatnění DPH z přijatých plnění souvisejících s rekonstrukcí?
    Děkuji za Váš názor
    V.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 1. 2020 16:43

. (neregistrovaný)

ZDPH § 56a Nájem nemovité věci.
      Ano, poskytnutí osvobozeného plnění bude mít vliv na uplatnění odpočtu DPH.
      V tomto případě jednoduchá rovnice : žádné DPH na výstupu = žádný nárok na odpočet DPH na vstupu.

• 28. 1. 2020 17:29

Veveverka (neregistrovaný)

Děkuji, bohužel jste mi potvrdil/a čeho jsem se obávala. Pokud ale rekonstrukce probíhá v 1. polovině objektu a 2. polovina je pronajímána - to nám asi nepomůže, že? Nebo myslíte, že by mělo cenu se s tímto dotazem obrátit na daňového poradce?

• 29. 1. 2020 7:10

Jana N. (neregistrovaný)

Pokud dojde k rekonstrukci určité části, ta část je pronajímána neplátci, nájem uvádíte bez daně v ř. 50 DPH,
      Vám přijde faktura na opravy , rekonstrukci v režimu přenesení daňové povinnosti, vy zdaníte ze základu daně jen na ř. 10 , v KH B1 a nebudete uplatňovat nárok na odpočet v ř. 43, nemáte na něj nárok.
      To stejné platí i u ostatních oprav, služeb, údržby pro neplátce, pokud faktura s daní,
      vy bez nároku na odpočet , mimo DPH i KH

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).