Od 1. 7. 2017 došlo ke změně a DPH u mank se neřeší odvodem DPH na výstupu, ale vyrovnáním odpočtu DPH na vstupu, v případě krátkodobého majetku § 77 ZDPH
K pročtení doporučuji článek Nedoložená manka a škody u plátců DPH / Korekce DPH u nedoložených mank a škod, autor Ing. Martin Děrgel, 6. 2. 2019
Informace GFŘ k uplatňování zákona o DPH při vyrovnání odpočtu daně dle § 77 odst. 2 písm. c) a úpravě odpočtu dle § 78e zákona o DPH / Č. j. 55985/17/7100-20116-050485
Paní Tečko, prosím ještě o radu s účtováním, když manko naúčtuji na 549/504+343, tak jak ho dostanu na řádek 45 mínusem? Na 549 pak budu mít částku vč. DPH, ale DPH stejně nebude odpovídat původnímu odpočtu. Navíc jsem mluvila s helpdeskem programu a tam mi bylo řečeno, že to program neumí, musím do přiznání zadat ručně, to není problém, ale stejně to v účtu musím nějak zaevidovat, aby mi seděla odvedená daň. Poradíte prosím?
Budete mít více interních zápisů. Promýšlela jsem to již včera, jen jsem nedotáhla do konce jak v DPH a tak jsem nepsala. V SW Pohoda mám v záložkám u přiznání DPH záložku Změna režimu, vyrovnání a tam lze ručně zadat částky do řádku 45 - korekce odpočtu daně. Nemáte tam něco podobného?
Pokud musíte do řádku 45 Přiznání k DPH zadat ručně, tak bych asi zvažovala tyto možnosti účtování
- možnost A
1) Manko 549/504
2) DPH z manka 549/343
- možnost B
1) Manko 549/504
2) DPH z manka -343/-549
Ne, nic takové tady nemám.
Zkusila jsem to zaúčtovat možností B, tedy DPH mínusem, dala jsem to na analytiku DPH účtu vstupu, tedy normálně mi vstoupí do přiznání do ř. 40, a já v EPU ručně upravím, přičtu k řádku 40 a na řádek 45 dám mínusem, v účtu mi tedy daňová povinnost bude sedět. Celkem na 549 vyjde tedy částka vč. DPH, na 504 základ daně a 549 je v přiznání k DPPO neuznatelný náklad.
Na přebytky udělám příjemku a zaúčtuji 504/648 a je to zdanitelný výnos, víc tady neřeším, je to tak? Stejně tak vzorky na prodej od dodavatele zdarma příjemka a 504/648 v ocenění reprodukční pořizovací cenou (například jiná přijatá faktura za toto zboží). A pokud mám vitaminové doplňky prošlé? K tomu musím mít nějaký likvidační protokol? a účtuji nějak?
Moc Vám děkuji za pomoc!
Do řádku 45 mínusem, ale když naúčtuji na DPH účet vstupu, tak to z toho řádku 40 přece musím vzít, jinak bych tuto částku v přiznání měla dvakrát, z programu to neumím dát na ř. 45, tudíž to půjde na řádek 40 a ručně to pak musím přehodit nebo si stojím na vedení?
Tu položku co mám jako manko, ta byla ztracena, takže to určitě není záměna, další by se daly považovat za záměnu (7 ks zboží manko a 10 ks přebytek, částkou je větší manko), takže se naúčtuje jen rozdíl na manko a z té částky se vrátí DPH? Přesto mi zůstává přebytek, protože v minulosti paní přede mnou naskladňovala produkty zdarma, byl v tom strašný zmatek, po této inventuře, když to srovnám, bude to v pořádku.
V účetnictví budete v interních dokladech mít kód DPH u manka a u DPH k manku takový, aby Vám tyto částky vůbec nevstupovali do Přiznání k DPH. Pak nemusíte nic upravovat v řádku 40 Přiznání k DPH.
Český účetní standard pro podnikatele
- Kompenzace mank a přebytků u zásob bod 3.4
- Manko bod 2.1, 2.2
- Přebytek bod 2.4
https://businesscenter.podnikatel.cz/finance/ucetnictvi/cesky-ucetni-standard-pro-podnikatele-c-007/
Jasně, rozumím.
Prosím ještě o finální potvrzení.
1. Pročetla jsem ČÚS, takže manka a přebytky lze vyrovnat pouze tehdy, pokud vznikly za stejné inventarizační období a pokud jde o záměnu podobného zboží, pokud převyšuje částka mank, zaúčtuje se rozdíl jako manko, pokud částka přebytků, tak přebytek. Toto ale nesplňujeme, u dvou kusů bych to napasovala, že mohlo dojít k záměně, ale u ostatních ne, jsou to úplně jiné druhy zboží. Tím pádem, rozdíl těch dvou kusů zaúčtují jako manko (ručními zápisy stejně, jak jste mi napsala výše) a z toho rozdílu vrátím DPH nebo opět z původní částky? Přebytek tedy musím zaúčtovat 504/648 a zdanit.
2. Pokud jsou to vitamínové doplňky a mám likvidační protokol, neúčtuji o manku vůbec (dělám jenom výdejku), pokud nemám likvidační protokol, i když jsou prošlé účtuji na manko.
3. A u těch vzorků, co dostaneme od dodavatelů zdarma platí ten příjem + 504/648, co jsem psala výše?
Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 2. 2020 13:34
Dobrý den,
prosím o radu, naúčtuji si manko na 549/504 + 343 (zp. B), takže DPH půjde do řádku 1 přiznání? Na 549 bude částka vč. DPH?
Děkuji.