Zdravím, za dob jednoduchého účetnictví (do roku 2003) to tak bylo výslovně v zákoně - nejdřív se hradí DPH, teprve potom základ. Jestli se nemýlím, od té doby to uzákoněné nikde není, ale "programy" to tak dělají dál. Rozumím, proč byste to asi chtěla zaúčtovat jinak, ale radši bych to nedělal.
Zdravím, já jsem to pochopil tak, že paní Renata by ráda částečnou úhradou poměrně uhradila DPH (nedaňově) a základ daně (daňově), zřejmě proto, že by se jí daňový výdaj navíc do loňska hodil. Hledal jsem i v judikátech, nikde jsem neobjevil, že by to tak nešlo. Ani podmínku, že by se musely hradit stejným systémem faktury vydané i přijaté, ani že by nešlo nejdřív hradit základ daně a teprve potom DPH, ani že by se tak třeba mělo postupovat pořád a ne jenom na přelomu roku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 2. 2020 16:10
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám přijatou fakturu, došlo k částečné platbě. když ji chci zaúčtovat, pak mě první program vyplní jako by platbu DPH a pak teprve základ daně. Lze to zaúčtovat jiným způsobem ? Myslím tím, že bych to přepočítala na základ daně a DPH podle částečné úhrady. Děkuji