Zdravím, opravdu můžete, příjmy se sečtou zvlášť podle druhu a paušální výdaje se uplatňují ke každému součtu jinak. Jediný důvod, proč paní účetní v roce 2018 uplatnila pouze 60%, mě napadá, že jste fakturoval dohromady zednictví a volnou živnost (například zemní práce) a částky nebyly rozdělené.
Moc děkuji za reakci. V roce 2018 jsem až v polovině roku přidal řemeslnou živnost, ale bylo mi řečeno, že abych mohl za ten půl rok uplatnit 80%, musel bych živnost volnou zrušit nebo pozastavit. To jsem během roku 2019 neudělal, ale i tak jsem si říkal,že když fakturuji pouze za zednické práce a související stavební materiál mělo by to 80% být. Tak to tak podám a snad to projde. Ještě jednou děkuji...
Dovolím si zaspekulovat, že možná děláte pořád to samé, akorát v polovině roku 2018 jste z nějakého důvodu zjistil, že můžete ohlásit řemeslnou živnost. Paní účetní byla možná opatrná, co kdyby kontrola a - "půl roku dělal jen přípravné práce a najednou den ze dne už jenom zednictví? co třeba přesný rozpis prací?"
Jestli Vám těch 60% stačilo, neřešte. Jinak klidně podejte dodatečné přiznání, kde rozdělíte příjmy podle druhu a na zednictví dejte 80%.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 2. 2020 8:23
Dobrý den,
na ŽL mám řemeslnou činnost zednictví, ale zároveň i volnou výroba, obchod, služby. V roce 2019 jsem vše fakturoval pouze za zednickou práci a materiál, který byl na stavbách zpracovaný. Za rok 2018 mi účetní uplatnila paušál pouze 60% prý kvůli té zapsané volné činnosti. Opravdu si nemohu uplatnit paušál 80%?
Děkuji