Osobní složku zaměstnance chápu a využívám jako soubor dokumentů, které se k zaměstnanci vztahují - takže mnohem šířeji, než osobní spis. Za mne má opodstatnění uložit v ní i životopis, protože se v budoucnu může změnit charakter práce nebo nějaká zákonná povinnost pro provádění nějaké činnosti a v životopise lehce dohledám, zda zaměstnanec má např. požadovanou kvalifikaci nebo např. jazykovou vybavenost, kterou jsme v době přijímání nepotřebovali ale později ano. Taky se případné "podvádění" v životopisu může vyjevit později než u výběrového řízení.
Osobní složku po skončení pracovního poměru ukládám před skartačním řízením jen na 5 let. V osobním spisu pak vedu opravdu jen nezbytné dokumenty, ale jeho archivace je delší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 2. 2020 13:26
Dobrý den, vedeme s kolegyněmi spor o tom, co patří a nepatří do osobní složky. Poradíte nám?
1) v případě, že kandidát uspěje ve výběrovém řízení a je zaměstnán, patří do jeho osobní složky životopis? Já tvrdím, že ne, že už jsme si ho jednou vybrali a zaměstnali a jeho životopis už nepotřebujeme a nemá tedy v osobní složce co dělat. Kolegyně ale argumentuje, že životopis potřebujeme, že se do něj potřebuje jeho nadřízený dívat i v průběhu pracovního poměru (já tedy moc nerozumím tomu, na co se tam bude dívat)
2) co ukončené splacené exekuce? Nechávat v osobní složce?
Děkuji za názory?