Jedná se o příjem osvobozeny od daně z příjmu FO dle par. 4 ZDP? Osvobozené příjmy se do DAP neuvádí. Ale přijde nejspíš Výzva správce daně k dolozeni, že se jednalo o osvobozeny příjem. Možná i za pár let.
Pokud se jedná o příjem od daně z příjmů FO neosvobozeny, ten se uvádí do Přílohy číslo 2. (např. pokud byl zařazeny v obchodním majetku).
Moc děkuji. A jak budu dokládat, že jsem tam bydlela? Nebo pokud stačí, že jsem dům vlastnila déle než pět let, tak potom asi výpis z katastru si založit? Dům byl prodán za 4 mil Kč. Nikam to neuvádím. Ani nehlásím?
Pro doložení k osvobození příjmu může chtít správce daně např. doložit, že nebyl dům zaevidován v obchodním majetku podnikatele. Pokud jste někdy byla OSVČ.
Trvalé bydlení se může dokládat například fakturami za elektrickou energii na Vaše jméno. Nebo doklady za odvoz odpadu od obce na Vaše jméno.
Správce daně má přímý přístup do Katastru nemovitostí, stahuje si změny ve vlastnictví nemovitostí. I když někdy to trvá a obesílá poplatníky s nejrůznějšími Výzvami i po pár letech.
OT. Před lety chtěl správce daně doložit, že prodaná nemovitost, ve vlastnictví poplatníka více jak 5 let, nebyla zařazena do jeho obchodního majetku a že tak poplatník nemusel příjem z prodeje uvést do svého Přiznání k dani z příjmu FO. To, že poplatník uplatňuje po celou dobu vlastnictví nemovitosti výdaje procentem z příjmů a podle odst. 4) § 4 ZDP tak nemá obchodní majetek, správce daně neakceptoval. Prostě to chtěl doložit.
Jinak s odpovědí souhlasím, nic nikam nyní nedokládat. Ale po vlastní zkušenosti bych se připravila na budoucí Výzvu správce daně k doložení k i nemožného.
Nebylo vedeno účetnictví. Nebyla vedena daňová evidence. Uplatněny výdaje procentem z příjmů podle 7/7 ZDP. To vše bylo uvedeno v Přiznání k dani z příjmu FO. Podle čeho měl poplatník prokázat, že neměl obchodní majetek podle 4/4 ZDP - o žádném majetku nebylo účtováno, o žádném majetku nebyla vedena daňová evidence.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 2. 2020 16:32
Dobrý den, jsem FO OSVČ. V r.2019 jsem prodala rodinný dům, kde jsem měla trvalý pobyt a bydlela jsem tam 5 let. Kde v daňovém přiznání tento příjem uvádím prosím?
Děkuji.