Majetek- odpis

• (neregistrovaný)

4. 3. 2020 14:26

Dobrý den,
    na netu jsem našla toto obecné pravidlo:
    Obecná pravidla pro uplatnění daňových odpisů:
    1/ celý roční odpis lze uplatnit u majetku evidovaného k poslednímu dni zdaňovacího období
    2/ ½ ročního odpisu lze uplatnit u majetku evidovanému k prvnímu dni zdaňovacího období

Takže prosím vás, když pořídím majetek v 7/2019, uplatním za r. 2019 odpisy v plné výši pro první rok, protože mám v evidenci k 31.12.2019
    Je to pravda?
    Co ale ten bod 2?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 3. 2020 17:03

alli (neregistrovaný)

nevím, kde jste vzala ta pravidla
      poloviční odpis je při pořízení majetku v průběhu zdaňovacího období, který máte ve stavu k poslednímu zd. období nebo při vyřazení majetku, který máte ve stavu k 1. dni zd. období
      celý roční odpis je u majetku, který máte ve stavu celé zd. období
      pokud pořídíte majetek v r. 2019 a do konce zd. období jej nevyřadíte, tak uplatníte poloviční odpis

• 4. 3. 2020 17:54

pavca (neregistrovaný)

Děkuji za vysvětlenou, nějak mi z minulosti 50 % informace naběhla, ale pořád nemůžu najít v zákoně. Vyřazení s 50 % odpisem jsem věděla, ale nebyla jsem si jista s pořízením v průběhu roku 2019.
      Každopádně mnohokrát děkuji za ujištění a přeji hezký zbytek dne

• 4. 3. 2020 18:25

horax

Jestli si to nepletete s tím, že při rovnoměrném odepisování je v prvním roce výše odpisu cca poloviční než v dalších letech?
      §31 ZDP

• 4. 3. 2020 17:05

vladík

Daňový odpis uplatníte celý u každého majetku pořízeného v daném roce , který máte k 31.12. stále v majetku, bod.2 platí pro případy majetku, který v průběhu roku prodáte, ale byl v majetku k 1.1. daného roku, a ještě je varianta 3. pokud majetek v průběhu roku koupíte i prodáte ( není v majetku ani k 1.1. ani k 31.12. ) potom neuplatníte odpis žádný.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).