Podnikám v lesnictví a traktorem jsem v podstatě zničil dvůr. Myslím, že stát určitě nedojím, protože vše ostatní(oprava celé dílny,spotřeby energií) platíme mimo podnikání.
Naopak mi přijde nefér,že soused bydlí v bytě a má vedle pozemek s dílnou a veškeré opravy dává do nákladů a já vlastně nic, protože na stejné adrese kde podnikám tak bydlím. Děkuji
Uvádíte "soused bydlí v bytě a má vedle pozemek s dílnou a veškeré opravy dává do nákladů" - proč by nemohl, pokud zaevidovat tento majetek co svého "obchodního" majetku dle odst. 4) § 4 Zákona o daních z příjmů?
Je to nejspíš Váš problém, že nemáte dobře ošetřeno "papírové" užívání dílny, spotřebu energií atd., a že si tak vše platíte mimo podnikání.
Ve vaší odpovědi nevidím to podstatné - Na základě "čeho" užíváte uvedený pozemek? Tedy užíváte pro své podnikání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 3. 2020 11:16
Dobrý den,jsem OSVČ ,plátce DPH , bydlící u rodičů, jejichž je nemovitost. Chci dělat parkovací stání na dvoře + cestu do dílny(zámková dl.) pro svoje podnikání. Zatím zjištěné info FU: uplatníte DPH u faktur za materiál+služby. V době dokončení zavedete stavbu(cca80tis.)do majetku a opravíte odpočet DPH-spočítat % kolik je užívána stavba pro soukr.účely. Nevím kde by se to v přiznání DPH a KH opravovalo, řádek č. ?? Další info od účetní: nedávat vůbec nikam nic-prý to vyhazují pokud nejsem zapsaný na KN jako vlastník nemovitosti. Už mám teď v 3/20 na svoje DIČ fakturu. Moc prosím o rady ,děkuji.