Zákon 67/2013 Sb. § 9 + § 7
OT. Nechala bych "kamarádku", ať se s tím celým popere sama. S daněmi, s budoucími problémy až budou chtít nájemnící přece jen vyúčtování, se vším.
Ano, tak jsem to udělala, doporučila a o víc se nestarám. Přiznání si dělala sama. Mně šlo jenom o to, jestli jsem jí správně řekla, že bez následného vyúčtování záloh musí vše zdaňovat a nepomůže jí rozdělit to v nové smlouvě na dvě částky. Nájemní smlouvu má od právníka, do toho se samozřejmě "nemontuju". Děkuji za Váš čas.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 3. 2020 12:26
Dobrý den, prosím mohl by mi někdo poradit:
kamarádka pronajímá byt a dle textu nájemní smlouvy jí nájemce platí všechno v položce nájemné, což je konečná částka, kterou už následně nezúčtovává podle skutečnosti, takže vše, co jí zaplatil, dala za rok 2019 jako zdanitelný příjem.
Letos bude mít nového nájemce, mělo by nějaký vliv na její budoucí zdanění, pokud by si ve smlouvě rozepsala položku nájemné na čisté nájemné a energie, pokud stejně energie zúčtovávat nechce a je to tedy konečná částka?
Pochopila jsem správně z Pokynu D22, že pokud se energie nezúčtovávají (tedy nejsou to zálohy), tak by stejně musela zdanit obě tyto částky jako příjem?
Děkuji za radu.