Byt-příjmy z nájmu a energií

• (neregistrovaný)

14. 3. 2020 12:26

Dobrý den, prosím mohl by mi někdo poradit:
    kamarádka pronajímá byt a dle textu nájemní smlouvy jí nájemce platí všechno v položce nájemné, což je konečná částka, kterou už následně nezúčtovává podle skutečnosti, takže vše, co jí zaplatil, dala za rok 2019 jako zdanitelný příjem.
    Letos bude mít nového nájemce, mělo by nějaký vliv na její budoucí zdanění, pokud by si ve smlouvě rozepsala položku nájemné na čisté nájemné a energie, pokud stejně energie zúčtovávat nechce a je to tedy konečná částka?
    Pochopila jsem správně z Pokynu D22, že pokud se energie nezúčtovávají (tedy nejsou to zálohy), tak by stejně musela zdanit obě tyto částky jako příjem?
    Děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 3. 2020 12:41

. (neregistrovaný)

Chce to číst i další zákony, kde je povinné zúčtování uvedeno. Pokud má takto - s prominutím - blbě nastavenou smlouvu, tak ať zdaní vše.

• 14. 3. 2020 13:16

elina (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. OK, tak tohle by nepomohlo, jak jsem tušila. Ano, smlouvu má fakt v tomto udělanou blbě (dost jsem se divila) a zúčtovávat zálohy nechce z důvodu pracnosti, ani po mém vysvětlení, co to obnáší, tomu se divím po druhé :-). Přeji Vám klidný víkend!

• 14. 3. 2020 20:25

. (neregistrovaný)

Zákon 67/2013 Sb. § 9 + § 7
      OT. Nechala bych "kamarádku", ať se s tím celým popere sama. S daněmi, s budoucími problémy až budou chtít nájemnící přece jen vyúčtování, se vším.

• 15. 3. 2020 0:38

ema (neregistrovaný)

Ano, tak jsem to udělala, doporučila a o víc se nestarám. Přiznání si dělala sama. Mně šlo jenom o to, jestli jsem jí správně řekla, že bez následného vyúčtování záloh musí vše zdaňovat a nepomůže jí rozdělit to v nové smlouvě na dvě částky. Nájemní smlouvu má od právníka, do toho se samozřejmě "nemontuju". Děkuji za Váš čas.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).